Details
Aanmelden
Doe waardevolle kennis en contacten opAlgemeen
18 maart 2025
09.00 – 17.00
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Tarieven
- Vroegboek tarief
- € 399
- Regulier tarief
- € 499
Over dit congres
De complexiteit van het zorglandschap wordt alleen maar groter in plaats van kleiner. Niet alleen omdat de financiële onzekerheden groot zijn maar ook de tekorten aan personeel en soms materialen. Daarnaast vergen de IZA-, WOZO- en GALA-akkoorden samenwerking in alle lagen van het stelsel. In de dagelijkse praktijk zijn er al veel initiatieven die de transitie in gang zetten. Maar het beleid en de strategie vanuit de bestuurskamers lijkt daar nog niet altijd op aan te sluiten. Vaak is de governance in de zorg nog te veel toegespitst op individuele organisaties en niet op de regionale opgaven. Om de transitie te versnellen moet innovatie ruim baan krijgen en moet risicomijdend gedrag aan de kant geschoven worden.
Maar waar liggen de grenzen? Hoe geeft u vorm aan deze ontwikkelingen? Hoe stapt u niet in de valkuil van beleid dat uiteindelijk niets verandert? Hoe behoudt u de organisatorische integriteit bij al deze ontwikkelingen?
En in dit alles is er de maatschappelijke opgave voor bestuurders en toezichthouders om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Welke oplossingen zijn er om dit voor elkaar te krijgen?
Tijdens de 4e editie van het Zorgvisie congres Governance in de zorg komen de volgende thema’s aan bod:
- Boemerangbeleid; de jaarrekening of de rekening van jaren
- Handvatten voor toezicht op zorgnetwerken in de praktijk
- Alles wat u moet weten over organisatorische integriteit
- Hoe we de zeilen bijstellen in de perfecte storm
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan.
Programma
Boemerangbeleid; de jaarrekening of de rekening van jaren
Tijdens dit congres gaat Sharon in op implicaties die ze ziet voor bestuurders en toezichthouders van publieke instellingen. Zelf is ze ook lid van een RvT, waardoor ze opmerkt hoe het langetermijnperspectief maatschappelijke vraagstukken in een ander licht kan zetten. ‘Doordat ik 40 jaar terug heb gekeken, in plaats van de gebruikelijke 4 jaar vooruit, is mijn blik fundamenteel veranderd.
Graag neem ik de aanwezigen daarin mee aan de hand van 3 begrippenparen:
- Toekomstplannen vs. historische uitkomsten
- De jaarrekening vs. de rekening van jaren
- Navigatiesysteem vs. kompas
Het BovenIJ ziekenhuis is een van de 8 initiatiefnemers van het programma ‘Beter Samen in Noord’. Deze organisaties uit zorg en welzijn werken samen aan het verbeteren van de gezondheid en het verkleinen van de gezondheidsverschillen van de bewoners in Amsterdam-Noord. Het toezichthouden op dergelijke samenwerkingsverbanden is een complexe aangelegenheid. Waar liggen de aansprakelijkheden? Waar liggen de verantwoordelijkheden van de verschillende bestuurders en toezichthouders en waar liggen de grenzen? Hoe kunnen interpretatieverschillen van de governance afspraken voorkomen worden? U hoort van Cor Calis, toezichthouder bij BovenIJ hoe dit in de dagelijkse praktijk werkt. Welke lessen zijn er die toepasbaar zijn voor andere bestuurders en toezichthouders?
Het vakgebied rondom governance staat bepaald niet stil en vormt veelvuldig aanleiding tot discussie. Wet- en regelgeving, verslaggevingsontwikkelingen, maar ook gedrag-, cultuur- en duurzaamheidsaspecten, en zelfs technologische ontwikkelingen, hebben een grote invloed op de wijze waarop governance wordt ingevuld. Hoe borgt u in al deze veranderingen de organisatorische integriteit? Waarom is dat uberhaupt van belang? Welk leiderschap moet u aan de dag leggen om de integriteit van uw organisaties verder te beschermen en verbeteren? U hoort het van Prof.dr. Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management Rotterdam School of Management (RSM) Erasmus University Rotterdam.
Het zijn ruwe tijden. We zitten in een perfecte storm waarbij crises elkaar aanjagen. In Nederland is te lang gekozen voor polderen en het uitstellen van lastige beslissingen. Daar wordt de zorg nu mee geconfronteerd. Maar deze ruwe tijden geven ook aan dat we nu echt moeten gaan veranderen. Daarin moeten bestuurders erkennen wat er in de onderstromen van de samenleving en organisaties al ontstaat én moeten de toezichthouders de transities faciliteren. Tijdens deze bijdrage krijgt u de visie en de aandachtspunten van Prof. dr. ir. Jan Rotmans.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. Muel Kaptein
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor alle zorgbranches. Deelnemers hebben onder meer de volgende functies: toezichthouders, raad van bestuur, raad van toezicht, directie, hoger management, managers bedrijfsvoering, hoofd kwaliteit en veiligheid, inspectie, Research & Development, teammanagers, bestuurders MSB en (diverse) medisch specialisten.
Tarieven
- 499 | regulier tarief
- 399 | vroegboek tarief
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).
Specifieke accreditatie aanvragen?
Neem contact op met: hanneke.vanrooijen@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)