Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CPB-directeur Hasekamp: ‘Zorg schiet weinig op met stelselwijziging’

‘Wees voorzichtig met grote stelselwijzigingen in de zorg’, zegt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB). ‘Ik heb mijn bedenkingen over de meerwaarde daarvan. Vrijwel alle zorgbestuurders die ik spreek zeggen: Doe het ons nu niet aan!’
Pieter Hasekamp Zv
Foto door Henriëtte Guest

Sommige politieke partijen en minister De

Registreren

3 REACTIES

  1. Dhr. Hasekamp stelt dat vrijwel alle zorgbestuurders die hij spreekt zeggen: “Doe het ons nu niet aan!” Maar ik denk dat als je een anonieme enquête onder de zorgaanbieders/-bestuurders die de onderhandelingen doen uitzet met de vraag of men de (semi)private zorgverzekeraars (weer) zou willen zien opgaan in een single, publieke zorgverzekeraar, dat de overgrote meerderheid zal zeggen: “Ja, graag!” Voor de redenen verwijs ik naar https://gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

    Verder vind ik deze stelling van hem een heel merkwaardige: “Als we in de zorg de uitgavengroei beperken, kunnen we dat geld stoppen in preventie van gezondheidsproblemen.” De omgekeerde lijkt me logischer: als we geld stoppen in preventie van gezondheidsproblemen, kunnen we de uitgavengroei beperken. Waarbij m.i. nog steeds het meest kosteneffectief is om een korting op de zorgpremies, inclusief de belastingafdracht ten bate van de care, te geven aan mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Zie voor de uitwerking daarvan de pagina Preventiebeleid op voornoemde site.

    Tot slot is er een nog veel beter systeem om overmatig zorgvraaggedrag te remmen: redelijke eigen bijdragen voor >alleen< zelfverwezen/-voorgeschreven zorg. Dat staat beschreven op Eigen Bijdragen.

  2. Lees alle reacties
  3. ‘ Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift “Essays on the credibility of Economic Policy”. Hij was vanaf 2015 directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van VWS. Eerder bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën.’

    Een zorgverlener die een behandeling adviseert moet zijn/ haar bronnen geven.Evidence. Onderbouwing.
    In de zorgjournalistiek gelden blijkbaar andere wetten.
    Geloof mij, dat schuurt.
    Zorgvisie heeft blijkbaar weinig affiniteit met zorgverleners.

  4. Verwacht je eigenlijk een andere reactie van de ex-zn directeur? Wel erg lachwekkend die parade van “ons kent ons figuren” die oproepen niet aan dit zorgstelsel te komen. Volgende week Kaljouw en Rouvoet?
    Ziet u het al voor u? Een systeem dat universeel en eeuwig wordt verklaard, met veel nadruk, alsof het niet al te zeker van zichzelf is. Ik vind het in elk geval niet verrassend dat degenen die nu de dienst uitmaken, dit zorgstelsel aanzien voor de enige mogelijke vorm.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.