Zorgkantoren zullen de 600 miljoen euro verdelen die verpleeghuizen in 2019 extra krijgen. ‘De kwaliteitsplannen vormen de basis voor de zorginkoop in 2019’, heeft minister Hugo de Jonge van VWS bekendgemaakt op een bijeenkomst van brancheorganisatie ActiZ op 23 april.
Verpleeghuizen krijgen elk jaar extra geld
@zwvjapio — Zelfs dan nog, als arbeidsbesparende ICT als personeelsinzet wordt beschouwd. Misschien ligt de onvoldoende cliënttevredenheid bij bepaalde verpleeghuizen wel helemaal niet aan gebrek aan persoonlijke aandacht, maar aan het slechte eten. Of aan de kleine kamertjes. Of aan onvoldoende recreatiemogelijkheden.
Dan zou je de daar dus het extra geld aan moeten besteden. Dan werk je volgens het principe van uitkomstfinanciering — meet de cliënttevredenheid op een dusdanige manier dat meteen duidelijk wordt waar een eventuele te lage score aan ligt, en ga het extra geld gebruiken om dat te verbeteren.
Ik begrijp dat arbeidsbesparende ict ook wordt beschouwd als personeelsinzet. Dan zou het goed moeten komen…
Overigens vind ik het minder handig om de verdeling als uitgangspunt te baseren op de reeds gemaakt kwaliteitsplannen van de zorgorganisaties. De zorgkantoren beoordelen die plannen weliswaar, maar ik zou die plannen pas als uitgangspunt nemen als er vooraf een dubbelcheck is gepleegd op de rendementsambities voor de zorgverlening aan de patiënten. Pas dan kunnen ze mi. worden vastgesteld. Niet vooraf.
[quote]
Verder herhaalde De Jonge dat 85 procent van het extra geld naar personeel moet. ‘Die norm is keihard.’
[/quote]
Samen gezien met de bijna unaniem aangenomen motie-Smilde c.s., die uitkomstfinanciering verordonneert per uiterlijk 2020, vind ik dat toch een twijfelachtige zaak. Want bezie de volgende casus: een verpleeghuis dat goede mogelijkheden ziet om m.b.v. domotica en automatisering c.q. robotisering van een aantal zaken meer personeel vrij te spelen voor die persoonlijke aandacht.
Doel bereikt, zou je zeggen. Vooral daar er een flink personeelstekort aan het ontstaan is in de zorg. Dus extra personeel in de verpleeghuiszorg kan ten koste gaan van de thuiszorg, waar men geen extra geld krijgt. (Zie bijv. https://www.skipr.nl/blogs/id3516-kapitaalinjectie-geen-garantie-voor-kwaliteit-verpleegzorg.html.) Maar met die keiharde norm gaat dat geld teruggevorderd worden of zelfs niet uitgekeerd worden. Want het is niet uitgegeven aan extra personeel.
Ik zou de minister en ambtenaren van VWS, en de politieke partijen, aanraden om die motie toch nog eens goed tot zich door te laten dringen. Het zou namelijk een merkwaardige zaak zijn dat uitkomstfinanciering wel in de cure maar niet in de care zou moeten worden gerealiseerd. Want het is in de care net zo goed te realiseren, als je pathologieverloop als primaire uitkomstmaat vervangt door patiënt- of cliënttevredenheid. En beiden zijn heel goed te meten.