De operatiekamers, de motoren van ziekenhuizen, staan onder druk. Vooral verpleegkundigen die betrokken zijn bij het operatief proces ervaren vaak stress en stoppen. Hoe mooi zou het zijn als zij weten hoe ze een burn-out kunnen voorkomen? Hoogleraar chirurgie Marlies Schijven van Amsterdam UMC gaat dat uitzoeken.
De belangrijkste stress-reliever van onderzoeksleider Schijven
Als medewerker in de specialistische GGZ schrik ik ten eerste van de onwetendheid bij de organisatie over stress. Dat daar een subsidie van 6.5 miljoen euro voor nodig is, terwijl er al zoveel onderzoek en materiaal ligt.
4 jaar onderzoek:
Uitkomsten:
– Opschalen en afschaffen in bewustwording
– levensgebieden mo ooren waar de druk ligt
– de zorg niet ‘LATEN’ uitmelken waardoor mender back up is, ( zichtbaar van uit andere zorgprofessional beroepen zoals ambulance en politie), dat gaten met gaten qorden opgevuld. Dan raken mensen o ervermoeid.
– Terug naar een buddy op ’t werk, om met elkaar te sparren bij een kop koffie.
– 1.5 uur inspanning op laten volgen door 10-15 minuten ontspanning
– in kaart brengen van gezonde energiebronnen en deze inzetten.
Met 10 jaar specialistische GGZ en 20 jr politiewerk zijn dit in het kort de aanbevelingen.
Graag gedaan
B.kuitenbrouwer
U bent me voor met uw reactie, want het eerste dat ik dacht toen ik dit las: dat weten we allemaal al. Maar het toepassen ervan kost geld en werknemersbelangen worden in de zorg vrijwel steevast onderaan het lijstje geplaatst. Daarom gaan zoveel werknemers als ZZP werken, dat is meer noodzaak en overleven dan luxe.