Nederland geeft veel uit aan intramurale ouderenzorg, terwijl de babyboomers de kwetsbare leeftijd van 80 nog niet hebben bereikt. Trekt de jongere bevolking de portemonnee, zal zij meer informele zorg leveren of kan het aanboren van de kapitaalvoorraad van ouderen een uitweg zijn? “Nu is het nog politieke zelfmoord, maar zodra die babyboomgeneratie intramurale zorg nodig heeft, wordt het een interessante uitruil”, aldus gezondheidseconoom Xander Koolman.
Wat heeft de flower power-periode
Dus vanwege een politieke zelfmoord, laten we rijke mensen voor hun verblijf in een instelling een habbekrats bij te dragen.
En worden (niet rijke jongere) mensen wier ouder niet naar een instelling wil en het laatste (half) jaar thuis wil wonen en sterven, gedwongen om onbetaald (24/7) mantelzorg te bieden omdat de zorg anders te duur wordt?
Wat is er mis mee als deze groep ouderen hun appeltje voor de dorst opeten in ruil voor zorg en de dure afbetaalde woning opeet middels een hypotheek (waar banken dan aan mee moeten werken). Waar was het appeltje voor de dorst anders voor als je het niet gebruikt als je dorst hebt?
Bij erfbelasting zullen de rijksten met slimme constructies de erfbelasting proberen grotendeels te ontlopen.
Mijn opa (vaderskant) en oma (moederskant) betaalden tijdens hun leven zelf hun zorg in respectievelijk het bejaardentehuis en verpleegkundigenzorg thuis.
Wat is er mis mee als rijke of goed verdienende personen tijdens hun leven, zelf hun traplift en wijkzorg betalen? Waarom wachten tot ze overleden zijn?
Dhr. Koolman drukt ons met de neus op de feiten. Er zou dan ook nu al gestart moeten worden met een stapsgewijze verhoging van de erfbelasting.