Met de grote toestroom aan cliënten en de onverwacht langere wachtlijsten in de verpleeghuiszorg ontstaat de vraag of de kwaliteitsgelden niet besteed moeten worden aan het creëren van meer capaciteit. Het debat hierover wordt ook bij ActiZ gevoerd, maar het is vooral een maatschappelijk vraagstuk, vindt bestuurder Margreeth Kasper de Kroon.
Dat de vraag naar verpleeghuiszorg toe
“Veel zorgorganisaties zijn aan het bouwen, maar door de bezuinigingen van afgelopen jaren op de ouderenzorg is het lastig om de achterstand in te halen.”
FC: Sterker nog, door het ouderenzorgbeleid onder Rutte II, i.c. VWS-staatssecretaris Martin van Rijn, is de achterstand ontstaan. Er zijn veel verzorgingstehuizen gesloten die omgevormd hadden kunnen worden tot verpleeghuizen, en er is daardoor veel personeel ontslagen in die sector dat helemaal niet ontslagen had hoeven worden. Niet mogen worden, zelfs.
“Het idee dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen en misschien niet naar een verpleeghuis gaan, kan alleen maar werken als er voldoende personeel beschikbaar is in de thuiszorg. Dat is nu, volgens Kasper de Kroon, vaak niet het geval.”
FC: Nee, dat is inderdaad vaak niet het geval. Een gevolg van wederom het genoemde ouderenzorgbeleid, dat niet alleen op de verzorgings- en verpleeghuizen maar ook bezuinigde op de thuiszorg.
Ik vind het nog steeds verbijsterend dat de Tweede Kamer dat allemaal heeft laten passeren, denkende dat dat niet tot grote problemen zou gaan leiden.
Voor wie nog eens wil nalezen hoe het toen allemaal gegaan, is en waarom die gang van zaken verbijsterend is, zie https://gezondezorg.org/ouderenzorg.