Alzheimer Nederland signaleert een neerwaartse trend in dementiezorg. De organisatie trekt daarom aan de bel bij de Stuurgroep Verantwoorde Zorg. Alzheimer Nederland verwacht verbeterprojecten van de stuurgroep.
In haar laatste brancherapport heeft de
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. En de koppen ‘dementiezorg in de knel’ en ‘dementiezorg onder de maat’ zijn op zijn minst toch wat overtrokken te noemen als je naar de cijfers in het branchebeeld kijkt. Op een aantal indicatoren over beleving van de zorg door familie/betrokkenen van mensen is een lichte daling gemeten.
Maar deze scores blijven op zich ruim positief.
Desalniettemin moeten de resultaten wel serieus worden genomen door te onderzoeken wat die lichte daling precies betekent. Want dan heb je kans op eventuele aanknopingspunten voor verbetering.
Dat proces van onderzoek en zo mogelijk verbeteren zal plaats moeten hebben tussen zorgverleners en cliënten/ vertegenwoordigers. Het heeft naar geen zin, zoals Hans hierboven ook aangeeft, de Stuurgroep hierop aan te spreken. En dat zou Alzheimer Nederland toch ook wel kunnen weten, zou je zeggen…?
@ Aad. Dank je wel voor de correctie dat de Stuurgroep VVT weliswaar geen opdrachtgever was, maar het rapport wel heeft onderschreven. Wel wil ik duidelijk maken dat mijn kritiek niet is gericht op het rapport zelf, maar op het aanspreken van de Stuurgroep VVT op de neerwaartse trend. De Stuurgroep heeft geen verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld de budgetten en zeer beperkte beslisbevoegdheid, en kan daardoor ook niet aangesproken worden op de neerwaartse trend. Dat doet niets af aan de lokale initiatieven van zorgaanbieders. Die zijn zeer te waarderen. Toch moeten we (mede op basis van het rapport) vaststellen dat het de verkeerde kant opgaat met de dementiezorg.
Misschien is het goed dat Hans zich wat beter laat informeren. Lees het voorwoord in het “Branchebeeld Kwaliteit 2009” dat door alle stuurgroeppartijen is ondertekend. De eindredactie van het rapport ligt weliswaar bij ActiZ en LOC, maar de methodiek van verzameling, bewerking en rapportage zijn een gezamenlijk product. De gegevens, zoals de CQ-index, worden door onafhankelijke externe bureaus gemeten. In het rapport worden overigens niet alleen de zaken die goed gaan, maar ook die nog verder verbetering behoeven aangegeven. De verbetertrajecten worden m.n. binnen de organisaties opgepakt, vrijwel altijd in samenwerking met o.a. clientenraad. Ik zou zeggen: waardeer ook gewoon eens de inspanningen die verricht worden door alle betrokkenen binnen de organisaties en bij de landelijke partijen, heb oog voor de houding van het overgrote deel van deze branche om openheid van zaken te geven over zaken die (nog) niet goed gaan en te werken aan verbetering. Er blijft nog genoeg te doen en laten we daar vooral onze energie in steken ipv voortdurend deze onderzoeken ter discussie te stellen.
Wat wordt hier bedoeld? Gaat dit over de Stuurgroep Verantwoorde Zorg Verpleging Verzorging en Zorg Thuis? En wordt met Brancherapport van 2009 gedoeld op Branchebeeld Kwaliteit 2009,
Verpleging Verzorging
en Zorg thuis? Dat laatste is geschreven in opdracht van de ActiZ en niet door de Stuurgroep VVT. Het lijkt mij ook niet dat de Stuurgoep VVT het ‘brancherapport’ onderschrijft. Verder heeft de Stuurgroep VVT geen budgetten of beslissingsbevoegdheid om zelfstandig verbetertrajecten te starten. Ik deel de zorgen van AN, maar ik denk dat dit soort acties/berichten de zaak niet vooruit helpen.
Wij hebben de oplossing aan een zeer goeden degelijk concept gekoppeld. Iedereen die erover leest is enthousiast, maar we hebben tot nog toe helaas nog geen investeerder kunnen vinden, die de moed heeft ook een baanbrekend concept om te zetten. voor CuraDomus, PJV