Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Diagnostiek in ziekenhuizen kan beter’

Mark van Dorresteijn
Efficiënter georganiseerd bloedonderzoek in ziekenhuizen en beter gepresenteerde gegevens zouden het artsen makkelijker maken de juiste diagnose te stellen. Dat stelt Wouter van Solinge, hoogleraar Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde aan UMC Utrecht, in zijn oratie.
'Diagnostiek in ziekenhuizen kan beter'

Artsen stellen niet altijd de juiste

Registreren

3 REACTIES

  1. NATUURLIJK KAN DAT BETER, MAAR WAT DOEN WIJ? BEZUINIGEN DAMES EN HEREN.
    HEEFT U HET NU PAS DOOR DAT DAT TEN KOSTE VAN DE KWALITEIT VAN ZORG GAAT? IN VELE ZIEKENHUIS WORDT AL 2 JAREN NIET MEER GEINVESTEERD!
    Als niemand die Klink zijn tunnelvisie gaat beperken, wordt het nooit wat in medisch Nederland. Er zullen meer en meer wachtlijsten gaan ontstaan, de specialisten die de zorg leveren zijn al ontevreden, de apparatuur wordt niet meer vervangen en nieuwe apparatuur is al helemaal geen geld meer voor. Wie kwaliteit van zorg wil, met vooral niet CDA stemmen.

  2. Lees alle reacties
  3. Terecht stelt Wouter van Solinge vast dat software-oplossingen artsen kunnen helpen met het stellen van de juiste diagnose. Het stroomlijnen van gegevens, zodat artsen, apothekers en laboratoria beter met elkaar samenwerken is al jaren mogelijk. Toch zijn nog niet alle zorginstellingen ervan doordrongen dat software de kwaliteit van zorg aanmerkelijk kan verbeteren. Dat is jammer, helemaal voor de patiënten bij wie een verkeerde diagnose is gesteld. Het is belangrijk om te realiseren dat niet alleen het bloedonderzoekproces efficiënter kan. Alle zorgprocessen kunnen met inzet van de juiste software zeer verbeterd worden. Wil een ziekenhuis de kans op fouten verkleinen en tegelijkertijd efficiënter werken, dan is het van belang om de meest recente informatie beschikbaar en toegankelijk te maken, maar er ook voor te zorgen dat de data  beveiligd is en in de juiste vorm wordt aangeleverd. De meeste zorginstellingen werken met een ZIS, EPD of ECD. Binnen deze systemen worden alle gegevens van patiënten opgeslagen. Koppel deze systemen aan één systeem, en voeg daar onder andere de mogelijkheid aan toe om verwijsbrieven en bloedonderzoeken of andere papieren formulieren te scannen en direct in het patiëntendossier te stoppen. Zo kan de correcte informatie onmiddellijk gedeeld worden met zorgcollega’s en apothekers. En wordt de kans op fouten geminimaliseerd.

  4. Zelf werkzaam in de Zorg ( bijna 40 jaar ) , maar je ziet dat steeds meer Lab.onderzoeken; e.d. aangevraagd worden door Arts-assistenten; Nurse Practioners; Verpleegkundigen.
    Op de eerste plaats wordt er te veel aangevraagd en de vraag blijft ,wordt er gericht aangevraagd ? Het gebeurt dat er bloed-onderzoeken 3/4 keer per dag worden aangevraagd voor dezelfde client ,die op een verpleegafdeling ligt .Het kan allemaal efficienter met de juiste Deskundigheid van de aanvragers!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.