Als het aan minister Dijsselbloem van Financiën ligt, gaan alle medisch in loondienst. Op die manier zijn de uitgaven van de zorg beter te beheersen. Dijsselbloem wil af van ‘schijnconstructies’ van ondernemerschap van medisch specialisten.
Dat staat in een interne mail
De brief van Dijsselbloem is van 2014 en we zijn nog geen steek verder. Ook zeer kansrijke integrale technologische innovatie benodigd voor meer efficiency en kostenbeheersing wordt zo goed als onmogelijk gemaakt. Het is maar goed dat ziekenhuizen een waterleiding hebben want die zou je er nu niet meer in krijgen.
Hier komt wat mij betreft de aap uit de mouw.
Het stuk kostenbeheersing zit hem niet in het in loondienst brengen van de specialisten (te gering percentage kostenreductie tov het totaal van de kosten) maar in het afpakken van "macht". De ziekehuisdirectie gaat nu samen met de zorgverzekeraar bepalen wat de arts/ specialist mag doen. Welke (goedkope en inferieure) materialen er gebruikt mogen gaan worden,etc.
De werkelijke kosten komen mijns inziens uit de schaalvergroting bij zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars. De afstand van de patient en diens behandelaar tot "het geld" wordt steeds groter omdat daar steeds meer mensen en management tussen wordt gezet. Er zijn bijzonder weinig voorbeelden van schaalvergroting, die in de huidige omvang wordt gezien, die met kosten reductie gepaard gaan.
Natuurlijk is er kostenreductie nodig en die kan zeker nog verder behaald worden maar als een arts / specialist niet gefaciliteerd wordt de zorg te bieden die optimaal is voor de patient zal goedkoop wederom duurkoop blijken te zijn.
De kwaliteit van de gezondheidzorg en de motivatie van degenen die dit moeten bieden zal in een neerwaartse spiraal terecht dreigen te komen. Dat probleem vervolgens oplossen, dat is pas duur….
Maatschappen zijn een achterhaald vehikel. Heel veel medisch specialisten zijn helemaal geen ondernemer in de zin van de belastingdienst, geen debiteurenrisico, 1 opdrachtgever, vaste werkplek, gezagsverhouding met ziekenhuis, geen eigen prijsstelling, geen eigen echte facturatie geen eigen personeel.
Nu gaan ze wel opeens bij de buren een dagje waarnemen om een 2e opdrachtgever te hebben of een chef de clinique in dienst nemen etc.
Maar de kosten zitten niet bij de dokters maar bij de verzekeraars en bureaucratie.
En een eenvoudige oplossing voor de goodwill is er ook niet, alhoewel dat natuurlijk ook gewoon onder het "bedrijfsrisico" valt. De laatste jaren was het al erg onzeker allemaal dus wie nu heeft betaald wist wat het risico zou zijn. En de oudere goodwill is al lang verrekend / fiscaal afgeschreven cq geind dmv toetreding nieuwe maten die zich moeten inkopen.
kostenbeheersing
specialisten in loondienst leidt tot aanzienlijk productieverlies en er zullen vele specialisten bij moeten komen in loondienst om dat te compenseren, als die er al zijn. Bovendien moet in geval van nationalisatie de goodwill gecompenseerd worden. De loonkosten specialisten zijn slechts 4 a 5 % van het totaal dus daar zitten de kosten niet, laat staan de kosten beheersing. Zoek dat in de allesoverheersende burocratie , controle drift en het dbc /icd 10 debacle. Wat een partijpolitiek geblaat.
En dan wordt de masters studie geneeskunde ook gewoon betaald als werken ipv verder opbouwen studieschulden?
Verder blijf ik benieuwd naar neutraal onderzoek hoeveel duurder de zorg is geworden door de marktwerking en invoering DBC…..dat gedrocht van de VVD
Wat is de reden dat zorgvisie dit bericht nu plaatst ? Afgezien van het feit dat de kosten van de specialist 10 % van de rekening bedragen en de ziekenhuiskosten 90 % bedragen , bestaat er een fundamenteel onjuiste gedachte dat de medisch specialisten verantwoordelijk zijn voor de hoge ziekenhuiskosten.
De ondernemende specialisten zoeken juist naar mogelijkheden om de kosten te verminderen , maar stuiten daar continue op systemen en ziekenhuisorganisaties die dan ( mee) moeten veranderen . Gemakkelijkste weg om je positie in de politiek en in een bestuur te handhaven is om de schuld bij anderen te deponeren en de lusten zelf te consumeren . Waarvan akte ! De patiënt betaalt de factuur die alle mensen die niets bijdragen aan de zorg sturen, over de rug van de werkelijke providers . De heer Dijsselbloem voorop !
Dit is geen nieuws toch? Het gaat om een mail uit 2014 waarna er alsnog een andere regeling door het kabinet is getroffen.
Loondienst zal de positie van de medisch specialisten in de professionele ziekenhuisorganisatie niet wezenlijk veranderen ten opzichte van het ziekenhuisbestuur. Dat is een illusie. Wel zullen de kosten toenemen als gevolg van een lagere productie en een 1,4% factor loonsom.
Hygieia consultants
Betekent in loondienst ook minder verdienen dan de Balkenende-norm?
In plaats van problemen echt oplossen gaan we weer met z'n allen naar links. En als het over tien jaar weer niet goed gaat gaan we weer met z'n allen naar rechts. Horendol word je ervan. Van politici die totaal niet weten wat er gebeurd en hoe het opgelost moet worden.
Gewoon terug naar het aloude Ziekenfonds…dan is alles in 1 keer opgelost…alleen voor 1 en 1 voor allen 🙂
Wat zouden voor- en nadelen zijn, met name voor de patiënt? Organisatie (evenals fiscale beloningsstructuur) van zorg is niet altijd afgestemd op het patiëntbelang. Maakt het verschil voor de patiënt en de kwaliteit van de behandeling? Indien niet, dan de goedkoopste beloningsoptie kiezen, indien wel, dan de beste optie voor de patiënt toepassen.
Ja, doen.