De maatregelen van de overheid om schijnzelfstandigheid uit te bannen, treffen 80 à 95 procent van de zzp’ers in de zorg, zegt directeur Zorg Saskia van Wieringen van uitzendorganisatie Randstad. “Zorgorganisaties en zzp’ers moeten zich daarop voorbereiden.”
Dit hoge cijfer wijkt af van
Heerlijk dit. Gisteren het bericht van het Ministerie en de ex-minister die dit alles heeft aangezwengeld. Het zou slechts 20% van de ZZP’ers raken. Voorspelbaar, aangezien de meeste voorstellen niet haalbaar zijn. Meteen de dag erna het bericht van Randstad dat het ongeveer iedere ZZP’er raakt. Logisch, want de aangekondigde ‘handhaving’ is een strohalm van Randstad om de al tijden kwakkelende beurskoers een impuls te geven. Alsof de zorg wijzer wordt van het grootschalig inhuren van uitzendkrachten. Dat is nog duurder dan ZZP’ers, gezien de marges die Randstad hanteert.
In mijn optiek zijn los zand arbeidsrelaties funest voor de continuïteit en uiteindelijk de kwaliteit van de zorg, met name de zorg die in teamverband verzorgd moet worden.
Dat zoveel zorgverleners kiezen voor ZZP/freelance/detachering is al jaren een teken dat het beleid bedacht en uitgevoerd door managers van zorginstelling botst met de menselijke maat. Daarnaast is de houding van veel zorgmedewerkers de afgelopen jaren ook veel meer individualistischer gaan worden en de verslaving aan geld die algemeen aanwezig is in de maatschappij (goed leesvoer van Bram Bakker https://brambakker.com/boek/verslaafd-aan-geld/ ).
Deze correctie op Van Gennip’s inschatting is ons inziens terecht. Maar let op, Randstad is hier wel belanghebbend, “to put it mildly”.