Twee zeer verschillende ministers tekenden 2024, maar ook de zorgverzekeraars die lijnen in het zand trokken en de inzet van zzp’ers die de zorg als werkgever voor een flinke opgave stelde. Leest u het hieronder nog eens allemaal terug.
Kuipers geheimzinnige vertrek en de juridische nederlagen
Een minister die twee keer in één maand bij de rechter een nederlaag lijdt, dat is vrij uniek. Bladdert de reputatie van oud-minister Ernst Kuipers geleidelijk af of presenteert hij binnenkort een prestigieuze internationale baan?
Interview Agema: ‘Trots op verdwijnen korting ouderenzorg en behoud van artikel 13’
“Het allerbelangrijkste uit de Miljoenennota vind ik dat de bezuiniging op de ouderenzorg van 615 miljoen euro weg is.” Dat zegt VWS-minister Fleur Agema in een interview met Zorgvisie. “Ook heel belangrijk is dat ik de wetswijziging voor aanpassingen van artikel 13 heb laten vervallen. De wetswijziging zou niet-gecontracteerde zorg voor sommige mensen onbetaalbaar maken.”
Strijd om zzp’ers barst los
Verschillende ziekenhuizen stoppen met de inhuur van zzp’ers. Op die manier bereiden zij zich voor op het einde van het handhavingsmoratorium tegen schijnzelfstandigheid. Ze vragen zzp’ers om in dienstverband te komen werken. Tegelijkertijd houden veel van deze ziekenhuizen de detacheringsbureaus achter de hand.
Zorginstituut: Langdurige zorg moet op z’n kop
Zorginstituut Nederland vindt dat buurt, mantelzorgers, vrienden, familie en ouderen in principe voor elkaar moeten zorgen. Pas in allerlaatste instantie moeten ouderen een beroep hoeven doen op zorgverlening. Om dit mogelijk te maken moet de Wet langdurige zorg stevig worden hervormd.
Wouter Bos: Zorgakkoorden werken niet meer
De bestuursvoorzitter van Menzis, Wouter Bos, vindt dat zorgakkoorden als het Integraal Zorgakkoord niet meer het antwoord mogen zijn op de groeiende zorgvraag en het tekort aan zorgpersoneel. “De rekening van het ontlopen van noodzakelijke keuzes komt te liggen bij de mensen die werken in de zorg.”
Zilveren Kruis: Zbc’s mogen niet verder groeien
Zilveren Kruis maximeert de hoeveelheid zorg die zbc’s mogen leveren. In enkele regio’s is dat maximum dit jaar al bereikt: daar kunnen zbc’s niet meer groeien. De andere regio’s bereiken volgens de zorgverzekeraar binnen een of twee jaar dat punt. Dit is afhankelijk van de zorgvraag en aanbod van een regio.
Herinvoering verzorgingshuis vergroot personeelstekort en zorgvraag’
De terugkeer van het verzorgingshuis is financieel en werktechnisch niet haalbaar, luidt de boodschap van diverse zorgpartijen. “Beloof geen wensbeelden van twintig jaar terug.” Wel dient er een compromis te komen voor het verzorgingshuis: sociale wijken en woonvormen in de buurt van het verpleeghuis.
Brancheverenigingen stomen zorgaanbieders klaar voor Belastingdienst-controles op zzp’ers
De vereniging Brancheorganisaties Zorg (BoZ) met daarin ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN bereidt leden actief voor op de landelijke anti-zzp-wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) en het officiële einde van het handhavingsmoratorium op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet dba).
Jos de Blok: ‘VWS en NZa hebben Buurtzorg stelselmatig buitengesloten’
Buurtzorg-directeur Jos de Blok vindt dat de NZa eerst nader onderzoek moet doen naar de effecten van cliëntprofielen in de wijkverpleging op de arbeidsmarkt, de rechten van patiënten, de administratieve rompslomp en de uitwerking op de zorginkoop. “Ik zie cliëntprofielen als een bedreiging voor een focus op interventies en uitkomsten in de wijkverpleging. De NZa handelt vanuit een tunnelvisie.”
Kabinet kort 1 miljard euro op wijkverpleging en roomt transformatiegelden IZA af
Op de VWS-begroting 2025 is het budget voor de wijkverpleging met 1 miljard euro gekort. Daarnaast is een bedrag van 1 miljard euro aan transformatiegelden bij het IZA verdwenen.