Domotica is nog geen alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen zoals onrustbanden of bedhekken in verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van EMGO+ en het NIVEL.
“Domotica lijkt eerder een welkome aanvulling
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aan“Domotica lijkt eerder een welkome aanvulling
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Ook een gesloten afdeling met de deur op slot en iemand anders die moet openen is controle en beperking van bewegingsvrijheid in algemene zin maar biedt wel tot grenzen vrijheid van zelf bewegen – uiteindelijk slaan meestal de deuren niet automatisch voor je neus dicht als je een bepaalde ruimte uit wilt. Alles wat meer ruimte van bewegen geeft dan band of blad is zeer wenselijk en moet goed afgewogen maar past in begrip goed hulpverlenerschap en bij ‘gewoon’ opnemen in zorgplan.
Het veld moet wel eens ophouden om in dit soort afgesproken en geaccepteerde situaties(bij alleen signalerende domotica) te blijven praten over een M&M want dat is inmiddels al lang bij deze maatregelen die met afspraak,toestemming en goed gedocumenteerd zijn genomen – geen echt passende term meer.
De kop “Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners” heb ik gisteren en vandaag herhaaldelijk langs zien komen in de diverse mailings en sociale netwerken. Dat zet een toon en dat is jammer. De werkelijkheid ligt namelijk veel genuanceerder. Een juiste toepassing van goede domotica dringt namelijk wel degelijk het gebruik van de oude fixatiemethoden terug. Dit werd ook bevestigd door de onderzoekers van EMGO+ en het NIVEL tijdens het op 14 december gehouden symposium over het onderwerp en onderzoek.
Wel is het zo dat het gebruik van die domotica NIET gezien moet worden als iets wat in de plaats komt van vrijheidsbeperkende maatregelen. Het geeft meer vrijheid maar het blijft toezicht en controle en dus een aantasting van die vrijheid. Zorgvuldige besluitvorming, een goede risicoanalyse EN registratie blijven dus noodzakelijk. Ik vond het frappant dat sommige deelnemers van het symposium zich daar niet van bewust waren (en dus het gebruik van domorica niet registreerden).
Geen alternatief voor de strikt “noodzakelijke” fixatie. Domotica kan wel een goed hulpmiddel zijn om fixatie te voorkomen bij mensen met b.v. een verhoogd valrisico.
Maar domatica zal fixatie “nooit” volledig kunnen vervangen maar wel een bijdrage leveren aan het oneigenlijk inzetten van vrijheidsbeprekende maatregelen.
Nee, en een RFID chip is geen alternatief voor een wasknijper…! 😉
Bij verpleeghuis Luckerheide, onderdeel van de Meander Zorggroep Zuid Limburg hebben ze de ervaring dat domotica wel goed werkt als alternatief voor fixatie!