De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) vindt dat politici te weinig naar onderzoeken kijken die aantonen dat middelgrote ziekenhuizen kwalitatief de beste zorg bieden. Schaalvergroting leidt volgens haar tot hogere kosten en vertrekkend personeel. Voorzitter David Baden: “De optimale economische schaal voor een ziekenhuis brengt juist oplossingen voor de problemen in de acute zorg.”
Het overheidsbeleid is de afgelopen tien
Het aantal bedden als uitgangspunt voor goede zorg te nemen is onverstandig. Het aantal operationele bedden verschilt per ziekenhuis enorm, en is afhankelijk van seizoenen, personeelsgebrek of patientenaanbod. Heet aantal bedden zegt niets over kwaliteit. Het zijn juist de kleine ziekenhuizen met minder dan 300 bedden waar erkende SEH artsen moeilijk te krijgen zijn, dat zijn niet de middelgrote ziekenhuizen. Zorgprofessionals en politieke leiders zullen toch op zoek moeten gaan naar gezamenlijke doelen die in het markt gedreven zorglandschap lastig te vinden zijn. De grote ziekenhuizen willen groter worden, de kleinere knokken om overeind te blijven bij het telkens ophogen van de lat van kwaliteit. Horen we de grote zienhuizen klagen?
De spijker op z’n kop.
Schoenmaker blijf bij uw leest verhaal .
Als de politiek op de stoel van de zorg professionals gaan zitten gaat het fout .
Talloze voorbeelden hebben dit al bewezen . Vrijwel elke schaalvergroting gaat vroeg of laat ten koste van de menselijke arbeidsvreugde en kwaliteit van het werk . O.a. ( voorbeeld) Gemeentelijke fusie drift komt de dienstverlening niet ten goede . Burgers moeten ondermeer grotere afstanden afleggen om bij het dan nieuwe gemeentehuis te komen . Ons kent ons is verleden tijd . Ook de kosten worden er nooit beter op van een dergelijke fusie . Het is nog steeds de foute gedachte van politieke ideeën. Bij Schaal vergroting in de zorg is het niet anders . Het wordt de hoogste tijd dat men ,(politiek) gaat inzien dat dit de verkeerde route is .