Drie ziekenhuizen met veel marktmacht hanteren prijzen die 10 procent hoger liggen dan te verwachten is op basis van een wetenschappelijk model. Dat zijn de eerste resultaten van een onderzoek van Misja Mikkers, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en directeur strategie van de NZa.
Ruim vijftien jaar al werkt Misja
Ik plaats toch wel enige kanttekeningen bij dit onderzoek. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers uit het jaar 2013. We weten natuurlijk dat we sinds 2012 te maken hebben met de DOT-systematiek en dat er sinds 2013 behoorlijk veel beweging is geweest in de gehanteerde prijsstellingen. In 2012 werden door de zorgverzekeraars zogenaamde sluittarieven gehanteerd, een soort van vertrekpunt voor verdere verfijning van het te hanteren prijsbeleid. Een proces dat jaren heeft geduurd en nog steeds niet volledig is uitgekristaliseerd.
Wat heel lastig mee te nemen is in dit soort onderzoeken is de invloed van juiste tijdig en vooral volledige registratie van de ziekenhuizen. Er zijn ziekenhuizen die minder registreren dan ze doen. Meestal ligt dit aan de aloude cultuur waarin zaken gedaan worden zoals jaren (soms decennia) geleden. Zij moeten wel duurder worden per geregistreerd product om rond te kunnen komen. Ik ben benieuwd hoe de onderzoekers hier mee om gaan.
Ook zijn er ziekenhuizen die juist de registratie en ook aanbodsturing van zorg iets te veel geoptimaliseerd hebben. Tijdelijk voordeel, want hun prijzen zullen omlaag moeten om niet jaren achtereen te veel financieel resultaat te hebben.