Het hoofdlijnenakkoord zou onuitvoerbaar zijn, zo klinkt het hier en daar. Zorgverzekeraars melden dat ziekenhuizen de prijsonderhandelingen veel te hard ingaan, terwijl in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de medisch specialistische zorg volgend jaar gemiddeld maar 0,8 procent mag groeien.
Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW
Kikkers blazen zich ook op, bij gevaar.
Is de vraag van ziekenhuizen misschien gebaseerd op de jaarlijks terugkerende inzet van zorgverzekeraars om de tarieven en budgetten van zorgverleners te verlagen? Dit in tegenstelling tot de toenemende vraag aan zorg en continu stijgende kosten. Lonen, materialen, energie, huisvesting en niet te vergeten de voor zorginstellingen niet te verrekenen BTW( verhoging van 6% naar 9%). De verschllende verzekeringen schieten omhoog in verband met de toenemende claim cultuur.
Tegenover de stijgende kosten voor zorgveleners en de dalende inkomsten staat de jaarlijkse stijging voor onze zorg premie. Wordt het miscchien tijd dat de zorgverzekeraars gaan inkrimpen, minder management, minder personeel, minder salaris, minder overlap, minder vrije dagen, minder nodeloos heen en weer schieten van tabellen met prijzen, indicatoren etc. Kwalitatief is het Nederlandse zorgstelsel (misschien) nog hoogstaand. Financieel is het een aan derden niet uitlegbare ramp aan het worden.
Ik ben principieel tegen volumebeperking (vóór uitkomstfinanciering), maar het Hoofdlijnenakkoord is kortgeleden ook ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Dus de ziekenhuizen hebben wel wat uit te leggen nu.