‘Duurzaamheid in de zorg heeft nog te weinig structuur’, zegt Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorg (MPZ). Vooral in ziekenhuizen wordt er nog weinig aan het thema gedaan. ‘Op bestuurdersniveau is nog totaal geen beeld waar het over gaat en wat het klimaatakkoord gaat betekenen. Het probleem vraagt om besluitvorming van de bestuurders.’
Bestuurders voelen zich volgens Van Engelen
Ik lees het volgende: ‘Duurzaamheid brengt zorgbestuurder in verlegenheid.’ Maar is het niet de mens die door een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten een (dreigend) gevaar vormt voor het goed functioneren van de organisatie?
Hoe kan het dat je bij sommige organisaties in één jaar tijd kwaliteit terugbrengt binnen de organisatie en dat andere organisaties na 5 jaar alleen maar achteruit zijn gegaan i.p.v. vooruit? Zijn de gezagsdragers niet in staat of niet bereid?
Wil men de Zorgorganisatie beter laten functioneren dan is openbaarheid van bestuurlijke processen en transparante belangenafweging creëren daarvoor de vereiste context. Maar 10 jaar geleden is al vastgesteld dat de autoriteiten iets verborgen willen houden. Zij delen de kennis niet en dus worden ook kinderen en jeugdigen NET GROOTGEBRACHT! Ook jong talent ontvangt niet die informatie op basis waarvan zij een gezonde groei of ontwikkeling door kunnen maken. Veel burgers, waaronder jongeren en andere kwetsbare groepen, worden in moeilijkheden gebracht.
Bij veel organisaties is het niet het gedrag van vele burgers of werkers dat de praktijk vestigt, maar de handelwijzen van de bestuurders en andere beleidsmedewerkers.
Met vriendelijke groet,
Lambert Speelman