Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

E-health kan 1 miljard opleveren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De mogelijkheden voor e-health en selfmanagement worden nog onvoldoende benut. Er valt vooral buiten de zorg een productiviteitswinst van 1 miljard euro te behalen. Dat is de conclusie van twee onderzoeken die in opdracht van VWS zijn gedaan.
E-health kan 1 miljard opleveren

Het onderzoeksbureau APE heeft met de

Registreren

12 REACTIES

  1. Wij Nederlanders klagen graag, misschien zijn we wel het meest zelf kritische land ter wereld.
    Wat ik mis in de discussie is dat de zorg en de maatschappij niet hetzelfde belang hebben wat lastig is voor e-health. Zorginstellingen worden soms zelfs financieel gestraft (minder inkomsten) voor zaken die goed zouden zijn voor de maatschappij.
    Bedrijven zouden een stukje zorg over kunnen nemen en meer kunnen gaan betalen voor preventieve ‘0’ lijns e-health, maar dat lost het probleem van de groep met complexe problemen nog niet op. En laat dat nou net de kleine groep zijn die verantwoordelijk is voor veel meer dan de helft van alle zorgkosten.

  2. Lees alle reacties
  3. Wel, wie is anoniemer ‘Koos’of Peter de Wit?
    Mijn ervaringen zijn op de pratijk gebaseerd, in de GGZ en de somatische gezondheidszorg (huisartsenwerke en knische specialismen, alle 3 takken heb ik jaren gedaan). De cijfers ken ik niet maar het merendeel van de (voor de gezondheidszorg) tijdsintensieve ziekten vinden plaats op hogere leeftijd en voor de huidige groep is die belangstelling voor automatisering beperkt en ook niet hanteerbaar. Bij de overheid zijn een flinke reeks it-projecten geflopt met honderden miljoenen weggegooid geld (rekenkamer), vooral als er veel instanties bij betrokken zijn, zie de recente LSP flop en daarvoor het grote project rond de ‘pay-rol'(salarisadministratie). Ook is de overheid onbetrouwbaar in zijn beleid (dbc projecten: de vrije markt die geen vrije markt is zodra het meer dan 5 % tegenvalt, de dbc zouden transparantie moeten opleveren op de kosten – cap gemini heeft er goed aan verdiend- en nu is het project ‘dbc’s OP WEG NAAR transparantie’ gestart. Er zijn vele projecten met koele rekenaars waarbij kostenoverschrijdingen van van 100% en meer zijn – stopera, nieuw defensieschip, de metro in a’dam enzv enzv. En waarom? Onbekendheid van de materie, projecten doordrukken en rooskleurig voorstellen om duistere motieven waarvan er 2 zijn die altijd gelden: macht en geld. Dan heb ik het nog niet gehad over de beheerskosten en de bureaucratie die ook geld kost. Waar we ook zijn, in welke cultuur dan ook, we hebben met mensen te maken die zich god wanen. Koos, zo naief als jij bent ben ik ook geweest, ik heb er spijt van want het is wel leuk, maar de kater niet als duidelijk wordt wat er niet deugt. Nog enkele jaren en dan ben ik deels verlost van alle geautomatiseer en kan dan weer achter die computer om mijn dokter te spreken die daarmee voorgoed onbereikbaar is want de e-mails die niet beantwoord worden door sommige artsen waar ik als arts mee te maken heb zeggen al voldoende. Recent ahd ik te doen met een ziektekostenverzekeraar die dacht dat ik teveel gedeclareerd had. En waarom? Omdat de computer een database produceerd van verdachte bedragen en het bleek dat mijn administratie klopte en die van de verzekeraar niet wat bij een blik mij al duidelijk werd (al kostte dat mij uren om dat met mijn administratie te beantwoorden, want het bericht is, wij denken dat u het met ons eens bent en ontvangen graag 10.00 euro terug. Van die soort dingen om maar met vKooten en de Bie te spreken. Idem: dat gedoe over die miljarden besparing: ‘interessant maar gaat u verder (zonder mij). Graag weerwoord.

  4. dit soort maatschappij-brede kosten/baten analyses bevatten zoveel aannames en basale rekenmodellen (immers alle variablen meenemen is onmogelijk) dat dergelijke bedragen van dergelijke omvang vaak niets zeggen want ze kunnen er zo een miljard naast zitten 🙂

  5. Mensen lijden aan obesitas en vreten zich soms de suikerziekte, ze roken zich langzaam de hart- en vaat- en de kankerziekte. Weten ze dat niet ???
    Moet nu E-Health hier 1 miljard kunnen besparen??? Kunnen hypochonders nu hun waanideeen selfmananagen, al dan niet met zelfvoorgeschreven placebo`s en zich nu zelf geruststellen ??Drugs- en alcoholverslaafden via e-mails weer gezond ??? Lieve Koos besparen, graag , maar wel bovenstaande onzin.

  6. @Koos: u en ik zijn min of meer anoniem, van degenen die u noemt is dit geenszins het geval. Ik ben het overigens met uw eens dat er niet meteen een hele waslijst aan verdenkingen moet worden geuit, maar dat onderzoek vaak wordt gebruikt om het eigen gelijk te bewijzen is evident. Er zijn maar erg weinig onderzoeken die een zodanig open opzet kennen dat de uitkomst tot verrassingen leidt voor de opdrachtgevers. En vaak worden die onderzoeken niet gepubliceerd…

  7. @ Van den Berg en Peter de Wit. Jammer dat er zo naar deze berichtgeving wordt gekeken. Alsof onderzoekers niet objectief onderzoek voeren. Dit soort verdachtmakingen vind ik schadelijk voor de onderzoekswereld. Zeker als het annoniem achter een computer wordt gedaan. Maar ik neem aan dat jullie verstand hebben over E-health en alle berekeningen hebben gezien. Anders kan ik ook wel iemand citeren: ‘de kloken horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt’. Overigens hoop ik dat jullie in de toekomst de verdachtmakingen kunnen onderbouwen en niet zomaar speculeren over een vws-ambtenaar die jullie waarschijnlijk niet kennen.

  8. De E-Health ambtenaar van VWS wilde zijn terrein eens goed op de agenda zetten. Hij vroeg zich af hoeveel miljoen productiviteitswinst het goed zou doen in de politiek. 300 miljoen? 500 miljoen? Ja dat klinkt al als een hele besparing. Maar, de top van het departement is op zoek naar grotere bedragen. 800 miljoen dan, of, of, zou hij het durven? Ja, 1 miljard. Joh, dat klonk wel echt groot. Zouden mensen dat geloven? Als we meerdere onderzoeksbureaus van naam vragen dan komt dat toch wel goed. Ja, en met 1 miljard, dan was de ambtenaar toch ineens een grote jongen. Dan mag hij zeker direct met de minister overleggen. Maar zouden de onderzoeksbureaus meewerken? Dat bleek uiteindelijk geen probleem. Met enkele handige veronderstellingen komen we zo op 1 miljard uit, zeiden ze. Nou hoeveel moet het onderzoek kosten? Tja, uw conclusie gaat natuurlijk wel een beetje ten koste van onze reputatie, dus we willen wel een redelijke vergoeding. Dat was gelukkig geen probleem, want E-health dat is de toekomst!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.