Edwin Velzel, oud-bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Uvit, maakt zich grote zorgen over de voorgenomen invoering van het nieuwe financieringssysteem voor de ziekenhuizen, DOT, per 1 januari 2012.
“Ik zie dat tegelijkertijd het b-segment
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aan“Ik zie dat tegelijkertijd het b-segment
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Fascinerend hoe je tegen DOT aan kijkt DGo. Voor mij is het na enige verdiepingslagen een glazen box, waar je wat energie in moet steken om hem te doorgronden. Zo bouw je je eigen parachute. Ik hoop niet dat de laggards het van de early adaptors (Rogers) gaan winnen in deze, want dan gaat de ziekenhuiszorg in Nederland nooit vooruit. Stilstaan is achteruitgaan in deze.
Een vrije val zonder parachute is wellicht ook een goede vergelijking?
In ieder geval komt de volledige productie van ziekenhuizen in een Black Box. En niemand weet hoe het er daarna uit komt.
vreemd dat hierboven gesteld wordt dat een derde de producten identificeert. Juist de NVZ en NFU hebben hard meegewerkt aan de ontwikkeling van de DOT productstructuur en bovendien hebben zij de ontwerper (DBC-Onderhoud) mede opgericht om het gemakkelijker te maken voor ziekenhuizen een product te identificeren waarover met kopers (zorgverzekeraars) te spreken valt. Wanneer ieder ziekenhuis zijn eigen producten vaststelt komt niemand verder. Ik ben bijvoorbeeld ook blij dat alle energieleveranciers in KWH praten en niet in diverse energiematen. zo kan ik energiemaatschappijen vergelijken en kunnen zij zich onderscheiden.
Oneens met Velzel. Helemaal afschaffen dat DOT. Wie bedenkt in een liberaal bekostigingsstelsel, marktwerking genoemd, dat de dienstverlener de identificatie van zijn dienst door een derde laat bepalen.
Niet DOT maar ZOT.
Niet helemaal eens met Velzel. DOT moet helemaal niet doorgaan. Wie bedenkt in een liberaal financieringsstelsel, marktwerking genaamd, dat de dienstverlener de aard van zijn geleverde dienst door een derde laat vaststellen. Van de DBC-systematiek is een gedrocht gemaakt, omdat in onze samenleving bureaucratie prevaleren boven verantwoordelijkheid.
Met laffe terugtrekbewegingen komen we nooit in het betere zorgproductregistratie tijdperk. DOT moet doorgang vinden, maar koppel het nu eens niet aan prestatiebekostiging. Hou de FB-systematiek nog 2 jaar in de lucht naast DOT en je hebt genoeg kennis en gegevens om prestatiebekostiging in te voeren.
Edwin Velzel kwam met heel zinnige en overtuigende argumenten.
Lees ook: Afgrijzen over Subtrajecten http://bit.ly/eWtT2g
Helaas, conversie is niet het enige probleem. DOT is mooi op de tekentafel, maar komt te vroeg voor de praktijk.
Al weer ruim een jaar geleden kon ook ZN kiezen voor een alternatief plan. Ook toen al was de aanleiding o.a. gelegen in het gebrek aan historie bij verzekeraars en de stapeling van complexe dossiers. Een mooi plan van Zorgmarktadvies en NVZ dat DOT geleidelijker invoert. Maar nee, alleen DOT ineens is bespreekbaar gebleken. Nu de verzekeraars versneld in de wind komen te staan breekt het inzicht alsnog door. Hulde.