Een Chief Nursing Officer (CNO) bij het ministerie van VWS is hard nodig. Maar met een paar uur per week, zoals nu beoogd, kun je op geen enkele manier de uitdagingen aan die de zorg vraagt. Dat stelt Marianne Lensink, voorzitter van de Den Treek Groep, een informele verpleegkundige adviesgroep.
‘De zorg staat onder grote druk
Uitstekend idee van de Treekgroep om in te zetten op een volwaardige CNO positie bij VWS. De complexiteit en omvang van de vraagstukken die op tafel komen bij de CNO rechtvaardigen een uitgebreidere aanstelling en adequate ondersteuning.
“Verpleegkundigen hoeven niet per se in het ziekenhuisbestuur” is een opvatting die ook voor andere beroepen geldt. Immers waarom wel economen, juristen, bedrijfskundigen enz? Naar mijn mening gaat het voor patiënten en niet-zieke burgers om de zekerheid dat deze zorginstelling adequaat bestuurd wordt. Daarbij is naar mijn mening voldoende know how van het primair proces noodzakelijk. In een ziekenhuis gaan cure en care hand in hand, daarmee is de “bedrijfscultuur” gebaseerd op genees- en verpleegkunde! Adviseurs moeten de zekerheid hebben dat hun deskundigheid echt begrepen kan worden en dat hun advies dus niet op “rotsige bodem” terecht komt. Bestuurders in deze vitale sector behoren affiniteit met het primair proces te hebben. Daarbij is een verpleegkundige en/of verplegingswetenschappelijke basis zeker een voordeel. Nb adviserende bedrijfskundigen of economen zijn ook als adviseur aan te stellen en de verpleeg- of geneeskundige op de bestuurdersstoel behoort natuurlijk ook over aanvullende bestuurlijke know how te beschikken. Maar die kan het best na de care/cure basiskwalificatie opgedaan worden. Een andere volgorde is minder eenvoudig.