De eigen bijdrage in de ggz zal averechts werken voor mensen met dementie. Bovendien zorgt de maatregel voor extra kosten. Daarvoor waarschuwt Jan Vuister, directeur van zorgorganisatie Geriant, in een brief aan minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.
Vuister stelt dat de eigen bijdrage
De eigen bijdrage GGZ is een revolutionaire stap ondanks de ‘verzachtigingen’ en bij een revolutie worden de eigen kinderen ahw opgegeten. Nog niets veranderd in de afgelopen 100-en jaren. je pakt gewoon gestigmatiseerden en zwakken, die kunnen zich niet uit te voeten maken.
Vaak kunnen deze mensen nog geeneens over hun eigen gezondheid beslissen-hier moet een duidelijke stelling ingenomen worden
zorg zelf wel als mij dit ten deel val, dat er maatregelen genomen worden
Het is inderdaad onrechtvaardig dat je voor de ene ziekte (Alzheimer) wel een eigen bijdrage moet betalen en voor een andere ziekte (diabetes bijvoorbeeld) niet. Helaas is er vanuit de politiek vaak weinig inzicht hoe dingen in de praktijk werken. Eenzelfde verhaal zag je ook met de PGB’s. Omdat dit soort maatregelen vaak maar een klein deel van de bevolking treffen, is er helaas vaak weinig draagvlak voor in de gehele bevolking en ik vrees dan ook dat deze maatregel gewoon wordt doorgevoerd.
Geheel eens met de heer Vuister.
Uit persoonlijke en werkervaring weet ik hoeveel een casemanager kan bijdragen in ondersteuning en ontlasting van mantelzorg en betreffende patiënt.( Ik gebruik met opzet het woord patiënt en geen klant).
Dezelfde argumentatie gaat ook op voor mensen met autisme, waar ik persoonlijk ook mee te maken heb. Zij vragen niet om hun aandoening en vragen vaak niet om hulp/zorg. Zonder hulp/ zorg is het leven voor hen vaak niet goed doenlijk en niet voor hun mantelzorgers.
Hetzelfde geldt ook voor