Elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen zorgt in de toekomst zeer waarschijnlijk voor minder medicatiefouten en ziekenhuisopnamen. De startdatum 1 januari 2012 is echter te vroeg. Dat stellen Jos Aarts en Roland Bal van het iBMG in Rotterdam.
Aarts en Bal onderkennen In Medisch
Wij hebben een onderzoek gedaan naar EVS applicaties voor de GGZ en hoe je deze goed kan implementeren (voor 1-1-2012). Interesse? Google EVS en GGZ.
Zoals zo vaak bij niet gecontroleerde stukken in tijdschriften, worden weer appels met peren vergeleken. De inspectie en de auteurs praten over verschillende opties. Zo kunnen we nog jaren onderzoek doen ipv het maken van de noodzakelijke verbeterslagen tot het flitsend loopt. Ook het stellen van het eindpunt van het aantal fouten (als parameter voor veiligheid) is al achterhaald. Met electronisch voorschrijven worden ook fouten gemaakt, alleen nemen we deze nog niet allemaal waar, beste onderzoekers.
Een uiterst vreemde conclusie. Inderdaad worden medicatievoorschriften al jaren via bestaande kanalen uitgewisseld. Daarbij is nog wel ruimte voor verbetering, maar de meerwaarde is duidelijk voor alle partijen (ook de patient). Daarbij zijn inmiddels nieuwe standaarden ontwikkeld, voor inhoud én beveiliging (elektronische handtekening). Veel leveranciers waren klaar om die te gaan toepassen via het landelijk schakelpunt, maar het is nog onduidelijk wat daar nu mee gebeurt na de besluitvorming in de 1e Kamer.
Inderdaad een raar en achterhaald bericht. Bijna 3 jaar geleden heb ik al een protocool geschreven voor een zorggroep die zich zorgen maakte over het autoriseer gedrag van huisartsen ingeval een poh het recept uitschrijft
Toch raar, dit bericht. In de huisartsenpraktijk is elektronisch voorschrijven van medicatie al jarenlang gemeengoed. Inclusief elektronisch doorsluizen naar de apotheek. Tot groot genoegen van huisarts, apotheek en patiënt! Dus waar wacht de rest van de zorg op?