Het Erasmus MC gaat ditmaal zonder UMC Groningen (UMCG) op zoek naar een nieuw epd/zis nadat hun gezamenlijke epd-traject stukliep op de overname van leverancier Siemens.
Erasmus MC en UMCG kozen medio
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanErasmus MC en UMCG kozen medio
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
@derkarts: ik begrijp uw reactie maar denk zelf dat het probleem niet is dat de grote EPD/ZIS leveranciers geen interoperabele software implementeren; alle systemen voldoen tegenwoordig aan industriestandaarden als HL7, DICOM of zijn IHE-compliant.
Uitwisseling van informatie tussen EPD’s betreft echter opzich staande trajecten, die niet (of enkel in beperkte pilotvorm) onderdeel van de standaard EPD/ZIS implementatie uitmaken. De klant heeft na livegang een goed functionerend basis-EPD draaien maar is wel voorlopig door het IT-budget heen. Voor wat betreft informatie-uitwisseling begint het nu pas, maar let op, interoperabiliteit is geen plug-and-play(!) maar betekent vaak de start van een nieuw – soms onvoorzien – project. Op landelijk niveau lopen er meerdere initiatieven vanuit Nictiz, maar wat echt zou helpen is als de overheid bovendien financiële consequenties aan de realisatie hiervan zou verbinden, hetzij in de vorm van beloning of in de vorm van bestraffing van de zorginstelling.
In 2002 werd bekend dat er een EPD ter vervanging van het paiperen dossier zou komen. Het Antonius ziekenhuis is meteen daarop in samenweerking met de gemeente een EPD gestart. Dit was een prima EPD met voldoende en makkelijk trapsgewijze informatie voor cliënt en zorgverlener. De zorg instellingen hadden dit over moeten nemen. Dat is niet gebeurd en veel zorg instellingen hebben een eigen EPD al of niet ontwikkeld door hobieïsten laten ontwikkelen. Allen in de hoop dat er uiteindelijk voor het door hun ontwikkelde EPD gekozen zou worden. Omdat de meeste van deze EPD’s niet voldeden aan de eisen die daaraan gesteld werden is het zo dat de eerste kamer het hele project niet verplicht heeft opgelegd aan de zorg instellingen. Ondertussen zijn er miljarden opgegaan aan de ontwikkeing van EPD’s. Het is natuurlijk een schande dat dit zo is gegaan. En nog veel erger dat de meeste zorg instellingen nog steeds geen betrouwbaar EPD hebben.
De overheid zou hier een leidende rol in moeten nemen. Dit is in het belang van een goede zorg voor de klant in de ketensamenwerking en beheersing van de kosten. Er moet op dit gebied overheidsregulering komen; Schippers zou onderzoek kunnen laten doen naar de diverse systemen en vervolgens contractering aan moeten laten gaan met één leverancier. Vanaf 2020 zou het systeem van deze leverancier als enige systeem gebruikt moeten worden. Dit zal resulteren dat wij op termijn in Nederland één systeem hebben voor de heel zorgverlenend Nederland, dus óók huisarts, apotheek, etc. In Spanje kan het, dus waarom niet Nederland ?
Schippers bepleit zelf partnership met de industrie ten behoeve van innovatie en kostenreductie. Deze aanpak past dus prima in haar visie.
Gezien de behaalde resultaten van de overheid bij het creëren van ICT oplossingen vraag ik me af of dat nou ideaal is, maar een consortium van ziekenhuizen die samen met innovatieve partners een landelijk bruikbare oplossing maken is wellicht nog interessant.
Ik wilde echter op iets anders reageren. Wat ik echt heel pijnlijk vind is dat men in 2015 nog steeds (terecht) denkt dat je hetzelfde systeem moet gebruiken om gegevens uit te wisselen. Terwijl er al 20 jaar standaarden zijn om dit onderling te doen. Het is complex, maar verplicht. Wat de overheid m.i. Eerst moet doen is alle EPDs verbieden die niet dmv open standaarden gegevens kunnen uitwisselen voor zorg en onderzoek. Dan zijn we in 1 klap een stuk verder.
De customer lockin wordt nu alleen maar in de hand gewerkt omdat de grote spelers steeds meer macht krijgen en zelf de regels bepalen. Dat is ook te wijten aan het risico mijdende gedrag van de ziekenhuizen, maar de vraag is of je hen dat moet aanrekenen. In ieder geval zitten we nu met 2 oppermachtige leveranciers in een neerwaartse spiraal. En daar wordt de zorg absoluut niet beter of goedkoper van.
3 Waarom zorgt de overheid niet voor een goed epd? Dan kan men alle informatie die men wil hebben op uniforme wijze aangeleverd krijgen. En is er in Nederland goede gegevens overdracht tussen instellingen mogelijk. Dit zou honderdenmiljoenen kunnen besparen.
Onbegrijpelijk! Sinds 2002 wordt er in Nederland al gepraat over EPD’s en nog is er geen eenheid. Eén van de redenen is dat men de patient buiten beschouwing laat. Men praat óver de patient en niet námens de patient. Tien jaar geleden heeft ErasmusMC zelf een uitmuntend EPD ontwikkeld: Orca ‘Open Record for Care’. Een digitaal zorgdossier (beter dan dat 40 jaar oude woord ‘electronisch’), dat uitmuntend was opgezet en in vijf talen benaderbaar was. Waarom werd daar verder niets meer mee gedaan? Het EPD project heeft inmiddels al miljarden gekost. Dan daarnaast nog het hobbyisme en klungeligheid met een LSP!!!