Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ernst Kuipers: ‘Zorgverzekeraar kan traumapatiënt sturen met geld’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Al jaren belandt één op de drie traumapatiënten niet in een gespecialiseerd traumacentrum, maar in een streekziekenhuis. Zorgverzekeraars zouden streekziekenhuizen niet meer moeten betalen als zij veel traumapatiënten behandelen, vindt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers.
ernst kuipers
Foto: Paul Tolenaar

‘Voor patiënten met ernstige brandwonden is

Registreren

6 REACTIES

  1. In dit artikel lees ik het volgende “ De patiënt heeft een nekkraag om“ . Dit wordt geschreven door LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers. Weet hij dat sinds ca ruim 2 jaar geen nekraag meer in Nederland werd gebruikt bij traumpatienten met uitzondering van één ziekenhuis nog. Ik ben verbaasd dat z’n detail ontsnapt aan aandacht van LNZA-voorzitter.
    Ik mis in dit artikel hoeveel traumapatiënten onterecht zijn gebracht naar Level 1 ziekenhuis ipv aanvankelijk level 2 of 1. Behandeling van een traumapatiënt in level 1 ziekenhuis die uiteindelijke alleen een enkel fractuur blijkt te hebben werd forse gedeclareerd dan in level 2of 1 meen ik. Ik denk dat daar zou de verzekeraar naar moet kijken en rectificeren.
    Deze voorzitter noemde in ander blad dat de norm van 240 traumapatient / jaar voor voor een paar traumacentra wordt niet behaald.Dit komt volgens mij door o.a. de goed geoutilleerde auto ‘s op dit moment , prima wegen in Nederland in vergelijking met andere Europese landen …etc . Hierdoor is de kans op ernstige letsel veel gedaald.
    Het is volgens mij een reden om het aantal traumacentra te reduceren zodat de norm van 240 trauma patient/ jaar kan behaald worden ipv traumapatiënten weghalen van andere ziekenhuizen en zorgverzekeraars laten sturen op geld.
    verder is 80% van de zorg basiszorg (uitstekend zorg in streekziekenhuizen) en 20% complex zorg (duurzorg) . Voor deze laatste categorie zorg is een concentratie van traumacentra nodig voor behouden van expertise / norm en geld besparen.

  2. Lees alle reacties
  3. Het aantal grote multitraumata is uiteindelijk niet voldoende om in de regio Den Haag Delft, Leiden. Rotterdam 5 level 1 trauma centra in de lucht te houden.
    ( HMC West-Einde; Het LUMC; Haga Ziekenhuis; Reinier de Graaf, Erasmus MC) Netwerk ziekenhuizen, zoals het Bronovo, St Franciscus, Alrijne zouden veel meer tweede lijns trauma zorg kunnen leveren die nu door level 1 centra wordt gedaan. 43% van alle SEH bezoek in het West -Einde bestaat uit zelf verwijzers? Ik ben het dan ook gloeiend eens met Tanja Lettinga dat de liefde in dit geval van twee kanten moet komen. Dus ja goede triage maar dan ook een oudere patiënt met een polsfractuur geen uren op een level1 trauma centrum laten wachten op een behandeling die prima in een tweedelijns SEH behandeld had kunnen worden. Goedkoper, Sneller , minder stress bij de patient. Zorg op maat toch, patient centraal toch, nou dan,
    Gewoon je gezonde verstand gebruiken en voorwaarden scheppen in plaats van de verzekeraar als boeman te presenteren.

  4. Vanuit mijn burgerperspectief verwacht ik dat indien vaststaat dat de beste behandeling in een traumacentrum moet plaats vinden de overige ziekenhuizen in een regio zich daar op richten en inrichten.
    Natuurlijk heeft dat consequenties voor de overige ziekenhuizen, maar die kunnen dat ook als een kans zien om hogere concentratie van andere planbare zorg te gaan realiseren, zodat de kwaliteit van die behandelingen ook aantoonbaar op het hoogste niveau kunnen worden gewaarborgd. Een kwestie van structureel herverdelen van de benodigde acute en planbare zorg op landelijk en regionaal niveau.

  5. Ik vraag mij na het lezen van dit ‘artikel’ steeds meer af of zorgvisie nog een onafhankelijk medium wil zijn in de zorg. Dit is geen journalistiek maar propaganda voor Kuipers en de LNAZ ( Landelijk netwerk academische ziekenhuizen….)
    Wederom een volledig eenzijdige en uit zijn verband getrokken voorstelling van de huidige situatie. Stuitend.

  6. Onder het mom van kwaliteit en veiligheid kunnen er heel goed bommen onder de “streekziekenhuizen” worden gelegd. Wat de Heer Kuipers niet belicht is de opvang die in alle streek ziekenhuizen wel goed wordt gedaan of de opvang die in de grote centra ook fout kan gaan. Algemene en GE/onco chirurgen in streek ziekenhuizen zijn allemaal ATLS gecertificeerd. De eisen voor bemanning op SEH’s houden geen enkele rekening met de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Natuurlijk is gespecialiseerde zorg goed en belangrijk, maar waar in de constante centralisatie van zorg wordt het gesprek gestart over de omgekeerde beweging? In de streek ziekenhuizen kan uitstekend basis zorg worden verricht, maar in alle jaren die ik in SjgWeert werk moet de eerste stap van centralisering van basis zorg in streek ziekenhuizen nog gezet worden. Waarom staan er 1000 den mensen op wachtlijsten in grote centra terwijl die uitstekend in kleine ziekenhuizen geopereerd kunnen worden? waar is DIE samenwerking?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.