‘Er wordt voldoende vergaderd, papier geproduceerd en informatie over fraude uitgewisseld. Maar daarna worden bijna nooit vervolgstappen gezet’. Dat zegt collegelid Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer, die de aanpak van de zorgfraude onderzocht. De titel van zijn rapport zegt alles: ‘Een zorgelijk gebrek aan daadkracht’.
In het onderzoek staat dat de
Sinds het hoofdlijnenakkoord is, in de niet gecontracteerde wijkverpleging, de deur opengezet om fraude makkelijker mogelijk te maken door de vergoedingen uitsluitend rechtstreeks aan verzekerden te betalen.
Kleine bedragen vallen minder snel op, echter vele kleine bedragen kunnen maandelijks in totaal toch grote bedragen opleveren voor de personen die samenspannen.
Daarnaast is het misbruik van ouderen toe genomen.
Goede zaak als zorgfraude doortastender wordt aangepakt. Wie kan daartegen zijn?
Persoonlijk zou ik echter ook graag zien dat bewust structureel onrechtmatig gedrag van zorgverzekeraars (zich niet conformeren aan vele rechtelijke uitspraken) ook veel harder werd aangepakt. Zorgverzekeraars gaan daar immers gewoon mee door zolang het hen meer geld oplevert dan het kost. Vele voorbeelden incl. rechtelijke uitspraken daarop voor wat betreft bijvoorbeeld de machtigingsaanvraag afhandeling van verschillende zorgverzekeraars.