De extra middelen voor de AWBZ uit het regeerakkoord gaan naar het opleiden van personeel en naar het werven van nieuwe zorgmedewerkers. Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS vandaag in een brief aan de Kamer.
In antwoord op een motie van
@ Optimist. Optimisten worden aardig gevonden, en dat wil ik ook wel. Maar na dit bericht is het lastig om optimistisch te zijn. Immers, om met Wilders te spreken, er komt een tsunami van ouderen op ons af die langdurige zorg nodig hebben. De zorgsector moet daarop worden voorbereid en dat kost geld, en dat dat moet gebeuren staat buiten kijf. Ik had alleen gehoopt dat die miljard uit het regeerakkoord uitgegeven zou worden aan het verbeteren van de langdurige zorg. Dat dat nu niet lijkt te gebeuren is voor mij echt een tegenvaller. Daarnaast denk ik dat het werken in deze sector gewoon leuker moet worden, anders is scholing en werving gedoemd te falen. Leuker hoeft niet gepaard te gaan met meer inkomen, immers zorg is het leukste vak dat er is. Maar het werk moet wel bevredigend zijn, en dat kan door de kwalitiet te verhogen.
Dat weet de staatssecretaris ook, maar ze lijkt zich snel te voegen naar de ‘inzichten’ van haar ambtenaren.
Bekijk het nou eens van de andere kant. Dit is nu eens positief nieuws; structureel financiële ruimte voor opleiden, doorstroom en instroom van mensen die het zorghart op de goede plaats hebben! Geen projectje, subsidietje of experimentje, maar gewoon aan de slag. Uiteindelijk komt het allemaal ten goede aan de kwaliteit van zorg. Dus stop nou eens met zeuren en klagen en haal zelf de rimpels uit je gezicht als je het nu donkere woord ‘zorg’ noemt!
Het is wel te hopen dat er bij deze AWBZ maatregel criteria worden gesteld die voorkomen dat de uitwerking dezelfde is als bij de regeling extra handen aan het bed in relatie tot pensionering.Het blijkt nl. dat m.n. bestuurders, directies e.d. (en zeer weinig verplk.)na hun(veelal vroege) pensioen weer een (soms gecreërde) functie krijgen in hun organisatie en ze dan naast hun pensioen nog eens een fors salaris uit de pot voor extra handen aan het bed ontvangen. Deze handelswijze wordt gelegitimeerd met de opmerking dat ook deze functionarissen onder de CAO GGz vallen! Zo gaat de pot op aan toch al veel verdieners en hebben cliénten en zorgmedewerkers er geen baat bij. Dus VWS, graag wakker blijven t.a.v. de bedoelingen.
Mij is niet duidelijk waar het geld nu naar toe gaat.
Opleiden en werven; Het probleem is dat er te weinig mensen (handen) aan het bed zijn. Deze mensen opleiden (wat zeker hard nodig is) levert (tijdelijk)nog minder mensen op.
Werven: wie dan? ze zijn er toch niet?
Deze staatssecretaris werpt een rookgordijn op!
Het wordt tijd dat we eerlijk zijn; wanneer we goede zorg willen voor de oudere van nu en ook voor ons zelf later, dan al er structureel de komende 20 jaar geld bij moeten. Niet alleen omdat er meer volume (mensen) nodig is, maar ook om het loon op te schalen. Daarbij zeg ik iet dat de zorg echt slecht betaalt; maar ja, de geliefde marktwerking maakt schaars goed duurder. Dus VVD? dokken!!!!
Ha Ha wat een lachertje, meer mensen aannemen, dan moeten ze toch niet in Maastricht Heuvelland wonen, en zeker niet in de huishoudelijke verzorging, want hier gaan de medewerkers bij de zorgorganisaties juist uit loondienst weer terug naar alpha, en dit omdat de kosten bij de gemeenten te hoog zijn, de gemeente Maastricht wil de 1.7 miljoen die ze MVV hebben kwijtgescholden nu bij de thuiszorg incasseren en hier weer één of ander prestige project voor gaan opstarten, bandieten zijn het, en dan zich afvragen waarom is de zorg niet aantrekkelijk om in te werken. Deze gemeenten denken niet in het belang van ouderen, zij denken in hun eigen begrotingsbeleid, als dit maar klopt.
Weer zo’n gemiste kans. Investeren in iets waar niemand van begrijpt waar nu eigelijk in? Wat gaan we onze kinderen leren dan? Hoe ze een vuile onderbroek met een glimlach moeten verschonen? Ze leren hoe ze met mensen moeten omgaan. De jeugd van tegenwoordig vind hunzelf het allerbelangrijkst. Dat hebben wij zo gecreeerd. Hun Iphone, Ipad, Twitter, Hyves, Skype. Dat is hun wereld. En al hun baantjes en priveafspraakjes.De stagaires die zich bij ons aanmelden willen alleen van 09.00 tot 17.00 werken. Nee we moeten nog meer geld in onze jeugd investeren! Wanneer leren we hun nu eens eindelijk dat ze het zelf moeten doen. En niet dat ze alles al hebben!
Helemaal mee eens Hans!!Wie heeft toch ooit bedacht dat de zorg voor chronisch zieken ouderen en dementerenden in verpleeghuizen met minder gekwalificeerd personeel op de werkvloer toereikend is.Juist bij deze zorgvragers heb je zo veel deskundigheid nodig om goede en verantwoorde zorg te kunnen leveren.Ooit heb ik een stage gelopen op een PG afd. om een beter beeld te krijgen van de dementerende ouderen in een intramuralesetting.Ik schrok,niet van de bereidheid van het personeel maar van het enorme lage opleidingsniveau van de medewerkers.Helpende, of helpende plus,een enkele ziekenverzorgende.Veel te laag gekwalificeerd om voldoende inzicht te hebben in de complexiteit van het ziekete beeld dementie.Er moet een omslag plaats vinden in het denken over het verzorgen van mensen in verpleeghuizen.Het is geen minderwaardige zorg maar zorg voor een medemens die gezien mag worden.
Ha ha, wat een tegenvaller! Het is moeilijk om medewerkers te werven omdat de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de geleverde zorg zo slecht zijn. Als verpleeghuisarts schaam je je voor de zorg die je om je heen ziet en die je moet leveren. Je hebt steeds het gevoel dat de samenleving liever niet weet wat de werkelijke zorgkwaliteit is, want anders zou de knip open moeten. Dat weet mevrouw Veldhuijzen van Zanten als geen ander. Het tekort aan verpleeghuisartsen is niet het gevolg van het veel lagere salaris, het is vooral het gevolg van de lage kwaliteit van zorg die wordt geboden. Veel vrouwelijke artsen willen best vier dagen per week werken voor 70.000 euro, als zij trots kunnen zijn op hun bijdrage en mogen werken in goed geoutilleerde teams. Meer geld voor het opleiden en werven gaat echt niet helpen. En dat hoef ik de staatsecretaris niet te vertellen.
In het regeerakkoord staat niet 85 miljoen ingeboekt voor extra zorgpersoneel maar 892 miljoen aan investeringen.
De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland is hier uiteraard blij mee, maar is wel kritisch ten aanzien van de haalbaarheid van de kabinetsdoelstelling om 12.000 extra zorgmedewerkers te werven