Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Federatie neemt afstand van participatiemodel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, vindt het niet verstandig als medisch specialisten aandeelhouder worden van het ziekenhuis. ‘Dan krijgen ze ook een intrinsieke drive om het gebouw en de daarvoor benodigde omzet van het ziekenhuis overeind te houden. Ik zie het medisch specialistisch bedrijf meer als opstap naar een netwerkorganisatie.’
Marcel Daniëls, voorzitter Federatie Medisch Specialisten, msb participatiemodel
Foto: Marcel Daniëls, voorzitter Federatie Medisch Specialisten

De invoering van de medisch-specialistische bedrijven

Registreren

4 REACTIES

  1. Het is duidelijk dat Marcel Daniëls in een spagaat zit tussen de overheid en zijn achterban. Zijn achterban wil koste wat het kost zelfstandig ondernemer blijven maar geen (financieel) risico lopen. Daarom dat het participatiemodel wordt afgeschoten. Marcel begrijpt echter ook dat dit zelfstandig ondernemerschap politiek gezien zijn beste tijd heeft gehad maar leg dat maar eens uit aan de vrijgevestigden die je vertegenwoordigt.
    De argumenten die Marcel aandraagt hebben niets met het zelfstandig ondernemerschap te maken. Sterker nog: het ontwikkelen van netwerkorganisaties en in de keuken kijken van de buurman kan zelfs beter gerealiseerd worden als je in loondienst bent.
    Medisch specialisten zijn behalve fiscaal natuurlijk geen ondernemers want alle voorwaarden hiervoor ontbreken. Dat weet de overheid ook daarom zetten zij dit, elke keer als ze iets gedaan willen hebben van medisch specialisten, in als troefkaart.
    Als je “rust in het systeem” wilt moet je voor loondienst kiezen.

    Michel Cromheecke, plastisch chirurg

  2. Lees alle reacties
  3. Een krachtig, maar nog wat verkapt pleidooi van de voorzitter van de FMS voor een loondienstverband. Immers, als je wil voorkomen dat er “een intrinsieke drive” is om de omzet van het ziekenhuis overeind te houden, dan is het huidige MSB model met prestatiegerichte afspraken wel het allerslechtste model. Dan is eigenlijk alleen loondienst logisch…

  4. Commentaar bij de laatste zin “Anders zijn specialisten alleen nog maar met de fiscaliteit bezig in plaats van met het verbeteren van kwaliteit. Iedereen heeft baat bij rust in het systeem.’” De kwaliteit van de medisch-curatieve zorg gaat achteruit tov. andere moderne Europese landen! Ik poneer deze stelling met overtuiging, want ze is gebaseerd op onafhankelijk, toetsbaar onderzoek waarbij proactief interactie met zorgbestuurders en wetenschappers wordt gevolgd. Meer weten? https://www.skipr.nl/blogs/id3350-kwaliteit-nederlandse-zorg-achteruit-door-marktwerking.html of https://gijsvanloef.nl/2017/11/30/bevestiging-failliet-marktwerking-zorg-druppelt-binnen-vanuit-wetenschap/ Ik verzoek indringend de FMS om haar verantwoordelijkheid te nemen.

  5. Interessant interview! Over de fiscaliteiten heeft dhr. Daniëls gelijk.

    Ongeveer een week geleden heeft FMS de “MSB-maatschappen”, die de afgelopen drie jaar hun ondernemerschap niet of onvoldoende hebben ingevuld, de aanbeveling gedaan om de overstap naar een Coöperatie te overwegen.

    Wilt u als MSB weten hoe deze overstap in gang moet worden gezet, neemt u dan gerust contact met mij op. Bij de begeleiding van deze overstap werk ik samen met Michel Wartena van VvAA.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.