Zzp’ers met een VAR Winst uit onderneming spelen Russisch roulette door in opdracht te werken van zorgorganisaties of zorgbemiddelingsbureaus. Lex Tabak, adviseur bij Adcase en belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemerschap, legt uit dat met de meest recente uitleg van Financiën, VWS en SZW, financiële problemen dreigen voor veel zzp’ers in de zorg.
Zzp’ers in de zorg werken veelal
Er is een oplossing, namelijk die van Zusterindebuurt. Franchiseorganisatie die zzp’ers ontlast van alle zaken die afleiden van het leveren van zorg. Geen belastingrisico’s zoals VAR-Wuo en BTW vrij kunnen leveren. Kijk op http://www.zusterindebuurt.nl. Dé oplossing voor zzp’ers in de zorg!
Ik snap de discussie niet de zorgverleners kunnen toch gewoon aan de slag als oproepkracht of in loondienst. Of een contract voor 6 maanden of 1 jaar. Binnen de bestaande flexwet zijn er voldoende mogelijkheden voor de opdrachtgever om een flexibele schil te hebben. Als ZZP’er ben je ondernemer en loop je risico, daar staan zeer forse fiscale vrijstellingen tegenover die ten gunste komen van de ZZP’ers. Dus de leegloop is voor rekening en risico van de ZZP’er. Uiteraard ligt er een verantwoordelijkheid bij de bemiddelingsbureaus die natuurlijk gewoon zorg moeten aanbieden, dan maar via een flexibel arbeidscontract ipv via een ZZP structuur. Of wordt er dan minder winst gemaakt? Il wil nog een heel groot misverstand verhelderen. EEN VAR VERKLARING IS VOOR GEEN ENKELE WETGEVING VERPLICHT OM TE HEBBEN. Ook zonder VAR verklaring kan ik gewoon als ondernemer aan de slag, die VAR heb ik helemaal niet nodig als ZZP’er.
@mlange01 dat risico bestaat alleen als de onderneming die het personeel levert failliet gaat. De belastingschulden van een faillisement van een individuele ZZP’er met een VAR WUO kan nooit door de Belastingdienst op de inlener worden verhaald. Bij een ZZP’er met een VAR DGA kan dat uiteraard wel en uiteraard ook bij de bureaus die de handjes leveren en daarvoor ook direct aan de inlener/doorlener factureren
hoe kan je als zzp-er in de zorg failliet gaan?
Mijns inziens is de opmerking dat zorgorganisaties en bemiddelingsbureaus vrijuit gaan niet volledig juist. Bij faillissement van de zzp-er kan de Belastingdienst de niet-afgedragen loonheffing verhalen op de organisaties / bureaus. Een G-rekening kan dit voorkomen.
Vandaag de VAR kwestie. Het is de regering die het werken zo moeilijk maakt en regelingen verzint die niet kunnen. Allemaal haken en ogen aanbrengen om te treiteren. Weg met deze regering!