Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Het komt voor dat ze worden opgesloten omdat ze weigeren mee te werken aan behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen. Volgens de wet mag dat geen reden voor gebruik van de isoleercel zijn. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC.
Psychiatrische patiënten mogen wettelijk gezien alleen
Een waardevol onderzoek. Alleen jammer dat het de zorgverlener zo’n slecht daglicht steld. Helaas zijn er afschuwlijke uitzonderingen, maar persoonlijk ken ik geen zorgverlener die voorstander is van separatie. De middelen en mankracht die we op dit moment echter tot onze beschikking hebben dwingt ons, om de veiligheid voor patiënt, omgeving en inderdaad ook zorgverlener te waarborgen, in sommige gevallen tot separatie. De verpleegkundige is echter de eerste die dit het liefst anders zou zien. Hopelijk geeft het onderzoek een positieve draai aan de ontwikkelingen binnen de zorg door te benadrukken hoe belangrijk voldoende verpleegkundig personeel is in de zorg voor psychiatrisch patiënten.
gezien de verhalen op internet(western-methodes), vind ik enige toezicht door een onafhankelijke commissie op het doen en laten niet meer dan billijk.Want alles wat niet in het rijtje past kan ongezien gedeclareerd en uitgevoerd worden!
Strafmethodes komen nogal eens voor in de GGZ. De angst voor de straf wordt makkelijk opgewekt. Voor psychisch al belaste mensen is dit een extra aanslag op hun gesteldheid. Dat zou ik eerder een onderzoek waard vinden dan een situatieschets van separeren en isoleren, een van de zwaarste straffen weliswaar.
Opnameafdelingen in de GGZ zijn inderdaad de intensive care’s van de GGZ. In de somatische geneeskunde is er extra personeel en extra zorg op een intensive care. Dat zou in de GGZ inderdaad ook moeten. Ipv gebruikmaking van drang en dwang ( separeer of dwangmedicatie ). En graag met wat extra begrip en liefde voor de patienten in nood. Soteria geeft het goede voorbeeld.
Als er meer tijd,energie en geld besteed zou blijven worden aan preventie en begeleiding in hun eigen omgeving van mensen met een psychische aandoening, kunnen er wellicht meer opnames op de IC worden voorkomen met alle traumatische gevolgen die daarmee gepaard gaan voor de client. Juist in die preventieve sfeer wordt door de “reserve” coalitie nu flink gesneden. Op korte termijn levert dat wellicht een tijdelijke te verwaarlozen bezuiniging op. Op langere termijn zul je geconfronteerd worden met achterstallig onderhoud en het leed dat deze mensen ondervinden. Is het dan ook….eigen verantwoordelijkheid en nimb (not in my backyard)?
separatie van patienten is een ernstige inbreuk op de vrijheid van de patient
In feite wordt ie gegijzeld naar goeddunken van de geneesheren!Je bent in feite overgeleverd aan de goodwill van de zenuwarts