Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gehandicaptenzorg heeft geen IZA nodig, maar een akkoord dat de zorg overstijgt’

Redacteur Skipr en Zorgvisie
De gehandicaptensector heeft vooral behoefte aan een integraal samenlevingsakkoord en hoeft niet zozeer aan te sluiten bij IZA, vertelt Theo van Uum, directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Verder valt het de sector tegen dat het nieuwe kabinet zo weinig aandacht heeft voor de gehandicaptenzorg.
Theo van Uum
Theo van Uum. Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Dit artikel verscheen in Zorgvisie magazine

Registreren

2 REACTIES

  1. Bestuurder Theo van Uum wenst, als ik het goed las, weg uit de beleidsregen die de zorg voor het gezond bestaan thans kent. Immers „gezond bestaan“ betreft professionele gezondheidszorg , welzijnszorg, volkshuisvesting, inkomen, werk, schuldsanering enz. Hij zou specifiek beleid wensen voor „gezond bestaan als gehandicapte“. En hij ziet in het integrale zorgbeleid veel te weinig aandacht voor „zijn“ branche. Nu valt mij ook op dat deze branche zich meer en meer als welzijnsbranche lijken te willen presenteren. Zo is bijvoorbeeld in de functie-naam „begeleider“ weinig van de verpleegkundige identiteit meer terug te vinden ( voorheen „Z-verpleegkundige“) en kunnen ook anders opgeleiden voor de resterende taken worden ingezet. De deskundigheid zoals genoemd in de wet BIG wordt zo alleen nog zichtbaar in de ondersteunende generalistische somatische zorg, Het lijkt me daarom juist indien bijvoorbeeld VenVn onderzoekt of in de Branche van Theo van Uum nog van herregistratie van verpleegkundigen als „begeleider“ nog sprake kan zijn. Weg uit de IZA en weg uit de BIG ?

    • In aansluiting op voorgaande stel ik Theo van Uum voor om geen „overstijgend beleid voor deze huidige Branche“ na te streven, maar bijvoorbeeld de dubbelgehandicapte mensen met blijvende flinke beperkingen van zelfregie onder te brengen in de branche VVT en daarmee zijn branche te beperken en de blijvende brede verpleegkundige zorgvragen aan een meer deskundig milieu over te dragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.