De groei van zelfstandigen en uitzendkrachten in de zorg slaat financieel vooral hard neer in de gehandicaptenzorg. Vorig jaar hebben de grootste ghz-organisaties maar liefst 180 miljoen euro meer uitgegeven aan externe krachten. Een handvol zorgaanbieders zag de kosten aan zogeheten personeel niet in loondienst (PNIL) maar liefst verdubbelen, blijkt uit een analyse van Zorgvisie. In enkele gevallen worden begrotingsdoelen niet gehaald.
Externe krachten doen ook een steeds
Een zzp’er biedt ook voordelen.
Geen ziekteverzuim (tot twee jaar doorbetalen bij ziekte of bij zwangerschapsverlof).
Een zzp’er draagt zelf zijn/haar kosten voor scholingen.
Een zzp’er hoeft geen vakantiegeld.
Een zzp’er zorgt zelf voor zijn/haar pensioen.
Er zijn bemiddelingsbureaus die geen exorbitante uurtarieven hanteren.
Een groei van het aantal zorg professionals dat werkzaam is als uitzendkracht en zzp-er en daarmee hogere kosten PNIL.
Daarnaast concludeert uw onderzoek een krappe arbeidsmarkt als belangrijke oorzaak.
Wat volgens mij de vraag is waarom zoveel zorg professionals schijnbaar kiezen voor het werken als zzp-er..
Aangezien de gepassioneerde zorgprofessional nog steeds kiest voor de sector en het tarief dat gevraagd wordt inclusief pensioenkosten (werkgever en werknemersdeel), verzuim, scholing etc is, en dus niet boven proportioneel is, moeten er andere argumenten zijn.
Zelf kunnen kiezen voor hoeveel uur, op welk moment en op welke werkplek is aantrekkelijk. Zeker bij jonge moeders of indien je meerdere opdrachtgevers hebt. Full time werken in de zorg is lang niet altijd mogelijk dus op deze wijze heb je een full time job. Als zzp-er weliswaar.
Functioneringsgesprekken met een manager, roosterproblematiek ed zijn ook niet meer nodig je werkt immers resultaatgericht en autonoom. Is dit dan niet aantrekkelijker dan een arbeidsovereenkomst.
Want als de keuze is of zzp of ziektewet dan is de keus snel gemaakt.