De cliëntondersteuning is volgens MEE Nederland in de meeste gemeenten nog niet of slecht geregeld. ‘Zonder harde budgetgarantie dreigen cliënten tussen wal en schip te vallen’, waarschuwt Jan de Vries, directeur MEE Nederland in een interview met Zorgvisie.
MEE Nederland heeft deze week een
Welkom in het land van Russisch roulette, waarbij eenzaamheid zal toenemen. Wanneer worden mensen wakker door de huidige politiek de wacht aan te zetten?
Ons land gaat naar de knoppen, de klok wordt decennia teruggezet. Neem je ouders in huis, of laat de buurman je billen wassen. Wie durft te zeggen, dat er geld genoeg is? Ik wel o.a. met 50,9 miljard euro boekhoudfraude rond het opgeheven AOW Fonds.
Het echte alternatief bestaat, door massaal Wil Nu te steunen. Wij accepteren niet, dat onze verzorgingsstaat wordt afgebroken.
Fijn dat Jan de Vries ook de GGz steunpunten noemt(?). Helaas hebben wij geen lobbyist vanuit clientondersteuning GGz. Het gaat ons niet om evt. ontslag van personeel (wel vervelend!) maar of de kwetsbare doelgroepen straks nog ergens clientondersteuning kunnen krijgen. Zeker op de manier zoals ze dat gewend zijn: laagdrempelig en vanuit o.a. ervaringsdeskundigheid. Zowel sociale teams als MEE zijn (nog) niet toegerust voor de kwetsbare doelgroep GGz… Daar ligt onze zorg!
Ook voor MEE Nederland is het lobbyen begonnen. Ondanks de decentralisaties verlangt MEE Nederland acties van de staatssecretaris. Het is nu ieder voor zich aan het worden. In de uitvoering was dat al zo natuurlijk. Ook daar is het ieder voor zich op een eigen domein.
Toch gek dat niemand hardop de vraag stelt waar MEE nu precies voor nodig is? Er zijn namelijk voor alle beperkingen al cliënten- en patiëntenorganisaties. Heel veel werk voor mensen met een door een beperking veroorzaakte maatschappelijke achterstand hoort in het bijzonder in de algemene zorg thuis – de zorg voor jou en mij. Het gaat toch ook om de emancipatie van mensen met een beperking? MEE behouden is een paradox! MEE afschaffen lijkt me een goede stap in de maatschappelijk wenselijke richting. Veel gemeenten zien dat blijkbaar nu al in.
Nog gekker is dat MEE de vraag niet zelf beantwoordt. Als 63% van de gemeenten niet bij je inkoopt – ondanks de merkwaardige dwingende landelijke afspraken – dan betekent dat toch dat je overbodig bent?
Als kritisch volger van de decentralisaties, hoop ik dat gemeenten op dit vlak een rechte rug tonen en zich niet laten chanteren door organisaties (MEE, BJZ, GGZ) die ermee dreigen hun mensen te moeten ontslaan en de schuld daarna bij anderen neerleggen.
Het uitgesproken begrip ‘ de gemeente staat dichter bij de eigen inwoners dan de landelijke overheid ‘ begint mij nu volkomen duidelijk te worden. Wellicht staat een gemeente inderdaad dichter bij haar inwoners, maar helaas niet bij die inwoners die zorg behoeven. Het uitgesproken begrip was dus alleen niet volledig omschreven, voor de rest klopte het toch wel, OF NIET ? Ordinaire bezuinigingsmaatregelen en een aanfluiting van de politiek, notabene een volksvertegenwoordiging. Maar van welk volk ? In ieder geval niet van de mensen met een zorgbehoefte. En u kunt de volgende zijn !
Tja, in de nieuwe Wmo is de gemeentelijke beleidsvrijheid gemaximaliseerd. Afspraken met de VNG of de staatssecretaris hebben dan ook geen nut. Dergelijke akkoorden zijn alleen maar rookgordijnen die nu één voor één beginnen op te lossen. Wat je dan ziet is niet fraai.
Terechte kritiek van beide landelijk directeuren van MEE en Ieder(in). Platform VG Rijnmond heeft de rol van MEE zoals die door B&W in de plannen voor de verdere uitwerking van de drie decentralisaties is voorzien, bekritiseerd tijdens de gisteren gehouden vergadering van de Raadscommissie Zorg etc. Volgens B&W moet MEE opgenomen worden in het z.g. wijkteam, het team dat namens de gemeente o.a. de keukentafelgesprekken moet gaan voeren. Daardoor kunnen de individuele zorgvragers tijdens die keukentafelgesprekken geen beroep meer doen op MEE. Op onze website http://www.platformvgrijnmond.nl hebben we ons standpunt nader uiteengezet.
Tja soms kun je beter niets meer schrijven. …………………………….
arme cliënten en werkvloer
ook nu zal di niet worden herkend door van Rijn en kamer en gemeenten
De verzorgingsstaat wordt afgebroken door dit kabinet. Gemeente hebben geen flauw benul van (naaste) zorg. Het individulisme staat bovenaan. Zelfs linkse politiek kiest voor rechtse politiek. Wie een gebrek heeft is de klos met de nazaten van Bos.