Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geranne Engwirda: ‘Vrijblijvendheid moet af van inzet op gezondheid’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Wettelijke verankering van gezondheidsdoelen is nodig om de inzet op gezondheid minder vrijblijvend te maken. Dat zou het bijvoorbeeld voor zorgverzekeraars mogelijk maken om premiegeld in te zetten voor gezondheidsbevordering, zegt Geranne Engwirda, voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
geranne engwirda, nza, nederlandse zorgautoriteit
Geranne Engwirda, voorzitter NZa. Foto: Paul Tolenaar

“Mensen hebben nu het idee dat

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Theoretisch is de aangeprezen aanpak (wettelijke doelen, brede paraplu voor inzet op gezondheid, op alle beleidsterreinen doelen formuleren door overheden, afspraken wie waarvoor verantwoordelijk is, alleen met brede inzet zal het lukken) de enige die kan leiden tot een gezondere Nederlanders.
      Praktisch is het onhaalbaar. Immers, daarvoor is politieke moed nodig en een bevolking die vatbaar is voor rationele argumentatie terwijl gezondheid, zorgen voor gezondheid en gezondheidszorg juist gekenmerkt worden door een hoge graad van emotionaliteit.
      Alles wat tot nu toe is geprobeerd, vindt plaats over de hoofden van de individuele Nederlanders heen; organisatorisch is gezondheidszorg een vorm van business to business. Zolang geen sprake is van democratisch gefundeerde politieke moed en daarop gebaseerde wijziging van het b to b model zal ook deze aanzet vastlopen in het aloude politieke moeras.
      Zelfs het voorstel voor het instellen van een Minister voor het Randland om de continuïteit van met name de eerstelijns gezondheidszorg buiten de Randstad veilig te stellen (Kennis voor Krimp, 12 maart 2021; Hans Hof en Bert de Raaf, Profs4Zorg) bleek te veelomvattend voor het Haagse acceptatievermogen.
      Typisch Nederlands als handelsland: niet bereid om lange termijn investeringen te doen.
      Hans Hof, HMC Management/Profs4Zorg

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.