Om de maatschappij veiliger te maken moet de geestelijke gezondheidszorg (ggz) een grotere rol krijgen in de behandeling van patiënten met psychische aandoeningen in de justitiële sfeer. Dat is een van de aanbevelingen uit het rapport dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) hierover dinsdag publiceerde.
Het delict moet niet leidend zijn
schippers moet geen bedden weghalen bij GGZ nu wordt er gepraat over criminelen die worden nu ook al bij GGZ betrokken schaft dan ook meer personeel aan, amders krijgen de criminelen de overhand en dat mag nie ten koste gaan van andere patiënten en anders moet zij schippers maar bij springen dan weet zij meteen waar zij over praat…
Onnodig kwetsende berichtgeving over zwaar gedupeerde mensen
‘Criminele patiënten met stoornis’ is een slordige, volstrekt misleidende en onjuiste kop. Allereerst heeft elke patiënt een stoornis; het is dus een tautologie, die een medium in de zorg toch niet moet maken. Verder gebruikt, voor zover ik kan nagaan, het Advies van de RvZ zelf de term ‘crimineel’ niet; en terecht. Het gaat hier om mensen die allereerst als gevolg van (ernstige) psychische problemen, vaak zelfs vrij toevallig, in aanraking komen met justitie. Uiteraard is er van alles aan de hand en zijn deze mensen psychisch niet gezond. En terecht wijst het advies er op dat (eerdere) behandeling veel had kunnen voorkomen. Maar deze kop versterkt het beeld van samenhang tussen psychische problematiek en geweld/criminaliteit. Dat is volstrekt ten onrechte; onlangs meldde ook Zorgvisie dit zelf (18 mei 20120). Mensen met psychische problemen zijn veel vaker slachtoffer, dan andere. Slechts een klein deel van de ‘criminaliteit’ in Nederland komt voor rekening van mensen met welke vorm van psychisch leed ook.
Er doen jaarlijks in Nederland ruim een miljoen mensen een beroep op GGz zorg. Hierbij zijn niet inbegrepen mensen die niet in behandeling zijn of zich vanwege de heersende stigmatisering niet willen laten behandelen. De onjuiste link tussen ‘psychisch’ en geweld/crimineel draagt hieraan bij. Maar schrijnender is het persoonlijke leed van honderdduizenden mannen en vrouwen die van alles met psychische problemen te maken hebben, maar niet met criminaliteit.
laten we door deze benadering, hoe goed die ook voor (een deel van) de delinquenten zal zijn, de zorg niet opzadelen met bezuinigingen bij Justitie, svp. ook zonder dat stijgen de zorgkosten al snel genoeg.