Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Grote aanbieders wijkverpleging staan met de rug tegen de muur’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Grote regionale aanbieders lijden jaarlijks 4 procent verlies op de wijkverpleging. De tarieven liggen gemiddeld 2,30 euro onder de kostprijs. Dat blijkt uit kostenonderzoek van Roland Berger onder 12 grote aanbieders. De zorgaanbieders compenseren de tekorten op de wijkverpleging met Wlz-middelen.
Nurse giving medication to a senior woman
Foto: AdobeStock

Verbijsterd waren de bestuurders van twaalf

Registreren

3 REACTIES

  1. Ik ben benieuwd of die kleine marges en hoge kosten voor alle drie de types gelden:
    1) 12 systeemaabbieders – Samen hebben ze een omzet van 400 miljoen euro. Dat is circa 10 procent van de totale wijkverpleging in Nederland
    2) verpleeghuizen die in hun directe omgeving zorg aan huis bieden
    3) een groot aantal kleine thuiszorgaanbieders, waarvan 60% zzp of kleine bureautjes

    En wat zijn de martkaandelen voor 2 en 3?

    Zou een werknemerscooperatie met een online platform hierin helpen? Zodat de werknemers zelf meer autonomie hebben, de winst zelf kunnen herinvesteren in opleiding / e-health middelen. Met behulp van de gemeente of ledenorganisaties?

  2. Lees alle reacties
  3. Goed dat dit nu zo in het openheid komt, maar ook wat laat. Dit is namelijk al jaren bekend; dit hebben wij tevergeefs op veel plekken op tafel gelegd en ook al eerder aangegeven bij Zorgvisie en bijvoorbeeld VWS, ook in het licht van de vraagstukken rondom het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging en het niet doorgeven van de OVA in de tarieven..
    Het probleem voor alle andere aanbieders wijkverpleging is hiermee ook onderstreept. Die krijgen namelijk al jaren nog lagere tarieven (en slechtere volume afspraken) maar konden al die jaren niet de verliezen afwentelen op de inkomsten uit het verpleeghuis. De zorgaanbieders wijkverpleging met verpleeghuiscapaciteit hebben zo ook de zorgverzekeraars de gelegenheid geboden om de tarieven verder omlaag te schroeven. De verliezen werden immers toch wel afgedekt door de inkomsten uit de verpleeghuiszorg; de vaste lasten zaten gewoon in de WLZ.
    Voor de verpleeghuizen is het natuurlijk ook belangrijk om wijkverpleging te hebben om zo lege bedden in het verpleeghuis te voorkomen: de wijkverpleging als voordeur van het verpleeghuis.
    Bij die aanbieders wijkverpleging zonder verpleeghuis is nauwelijks nog marge en worden die aanbieders geconfronteerd met oplopende kosten en opgeschroefde eisen van zorgverzekeraars; als ze al een contract kregen. Bij die aanbieders ontbreken de middelen om te investeren in personeel en middelen zoals e-health. Daar ontbreekt het aan mogelijkheden om begeleiding van medewerkers en bijvoorbeeld stagiaires te financieren. En zo gaat de zelfstandige en kleinschalige wijkverpleging naar de knoppen!

    • Lees alle reacties
    • Inderdaad,

      Ik ben directeur eigenaar van Xtrathuiszorg B.V. in Oss. Contracten die voor 2021 zijn afgsloten houden geen rekening met oplopende kosten en toename zorg vanwege de coronaepidemie ( Clienten blijven langer in zorg en zorg wordt bijna chronisch ) Budgetplafonds zijn hetzelfde gebleven, tarieven zijn iets of wat gestegen, maar lang niet kostendekkend om aan alle eisen te kunnen blijven voldoen. Zilveren Kruis spant hierin de boog, zij geven een 50 % verhoging van het budgetplafond aan waarbij ze dan maar 85 % van het tarief vergoeden. Maw je mag wel leveren, maar als je dan alle uren gaat tellen kom je nog veel lager en beroerder uit. Je zit dan echt onder de kostprijs !! Dit is voor de kleine zorgaanbieders niet vol te houden. Wanneer wordt er een keer een vuist gemaakt dat het zo niet langer kan doorgaan. Mensen komen op deze manier letterlijk zonder zorg te zitten.

      Zorgverlenen is een heel mooi vak, maar de tijd van Florence Nightingale en roeping is mijn inziens met deze tarieven echt voorbij.

      Mark van Zandvoort
      Xtrathuiszorg B.V.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.