Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Haperende ziekenhuisfusies zijn geen toeval’

Redacteur Zorgmanagement
Of het nu Midden-Limburg is, de Achterhoek dan wel de regio Haaglanden, her en der in ziekenhuisland haperen fusies. Dat mag opvallend heten, want tot voor kort leek fuseren een bijna natuurlijke reflex van bestuurders in de curatieve zorg. Volgens deskundigen is de groeiende reserve ten aanzien van samengaan geen toeval.
Puzzle, Closeup, Nobody.
© BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Marco Varkevisser, hoogleraar Marktordening in de

Registreren

2 REACTIES

  1. De vraag is of een kleiner ziekenhuis door een fusie verdwijnt. Het kan ook zijn dat een kleiner ziekenhuis zelfstandig het hoofd niet meer boven water kan houden en daadwerkelijk de deuren moet sluiten, dan wel dat een aantal specialismen gezien de nodige investeringen niet meer kan behouden. Dan verdwijnt er echt een ziekenhuis uit de regio. Door een fusie kan een kleiner ziekenhuis als onderdeel van het grotere geheel een volwaardige medisch specialistische rol in een regio blijven vervullen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer een ziekenhuisfusie tot doel heeft de ondersteunend diensten (financiële, administratie, personeelszaken, techniek, ICT, e.d.) samen te brengen in één dienstverlenende organisatie zie ik financiële en kwaliteitsvoordelen.
    Wanneer door ziekenhuisfusies de toegang of zelfs het gehele kleinere ziekenhuis in de regio verdwijnt zie ik nadelen vanwege de positie die een dergelijk ziekenhuis in een specifieke regio bekleedt ( o.a. verdwijnen van werkgelegenheid, sociale cohesie en veiligheidsgevoel).
    En wanneer een kleiner ziekenhuis om financiële redenen dan toch dient te verdwijnen is de oplossing, zoals bij Pantein gevonden, niet onredelijk en zeker te overwegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.