De magie rond ‘passende zorg’ lijkt uitgewerkt, bleek op het Zorgvisie-congres passende zorg. Kan een nieuwe naam voor nieuw elan zorgen? "Zonder innovatieve bekostiging is passende zorg niet duurzaam."
Het gaat niet goed met passende
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanHet gaat niet goed met passende
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Deze week gaat de poll ook over dit onderwerp!
https://www.zorgvisie.nl/poll-passende-zorg-is-toe-aan-een-nieuw-jasje/
Jan Kremer heeft volkomen gelijk: een nieuwe naam helpt niet om de toenemende zorgvraag en afnement aantal medewerkers te verhelpen. En inderdaad, ‘patienten zijn net mensen’. Dat betekent ook dat we patienten als mensen benaderen en hen de verantwoordelijkheid laten dragen die daarbij hoort.
Het is niet zozeer “de vergrijzing”, waar de Zorg tegen aanloopt, maar vele decennialang geen idee meer hebben wat primaire preventie zou moeten inhouden om de jeugd zo gezond mogelijk in de volwassenheid te krijgen. Nu is het zelfs zover, dat de jeugd steeds minder zelf gezond en inzetbaar is. Passende preventie ontbreekt, en dan wordt |”Passende Zorg” een steeds lastiger en duurder gebeuren. Een traditie in preventie hadden we vanuit de goede implementatie van de Gezondheidsleer, die 60% van de meisjes aanleerden. Voor de enorme problemen van het steun en bewegingsapparaat, die we nu hebben: artrose, osteoporose, rugklachten, chronische pijnklachten, blessures kunnen we dit gebrek aan preventie terugvinden in de zeer sterk veranderde leefstijl van kinderen sinds de jaren 60 (TV, auto, zitbanken etc.) bij het tegelijk loslaten van opvoedingskennis, waarin alleen bewegen en fysiek ontdekken van de wereld leidend waren. Buitenspelen, rennen, verstoppertje, je werd er gezond en mentaal weerbaar van. Met het afbouwen van kennis waarom het juist de gymnastiek was, die ook de binnenzitters/ bleekneusjes tot een redelijk niveau van houding , flexibiliteit en motoriek kon krijgen en het (neo)liberale “laissez faire” vat kreeg op het opvoeden en bij bezuinigingen in het Onderwijs, maar ook op de Zorg, moest de volksgezondheid wel tot een bedroevend peil afzakken. “InhaalPreventieZorg”een idee? Maar een regering moet wel een plan hebben!
Tja, een andere naam. Het zou kunnen, maar of het helpt? De grote maatschappelijke opgave voor de komende jaren blijft hetzelfde: hoe blijven we goed voor elkaar zorgen in onze vergrijzende samenleving met meer zorgvraag en schaars personeel. En dat op een persoonsgerichte manier die past bij het leven van mensen. Laten we gewoon verder gaan met de stappen die nodig zijn, in plaats van discussies over woorden te voeren.