Minister Conny Helder van langdurige zorg vindt dat er genoeg geld beschikbaar is gesteld om de vermeende loonachterstand van de middengroepen in de zorg in te lopen. Er komt deze kabinetsperiode niets meer bij. Dat vertelde de minister tijdens een interview met Zorgvisie op 14 juli.
Ten eerste vindt Helder niet dat
En de bonden eisen, begrijpelijk, in de zorg CAO’s af dat de lonen flink stijgen maar de werkgevers krijgen niet de financiële ruimte vanuit de financierders om dat waar te kunnen maken. Tarieven en omzetplafonds gaan niet of nauwelijks omhoog, dus moet er ergens anders bezuinigd worden in de zorginstelling om aan de CAO eisen te kunnen voldoen. En vaak betekend dat dat tijdelijke contracten van jonge zorgmedewerkers niet verlengd worden en veel daarvan zijn we dan kwijt voor de zorg want ze zijn over 5 jaar heel hard nodig.
Al jaren heel slecht zorgbeleid, ik hoop dat door AI en robotisering ons in de toekomst een zorginfarct bespaard blijft. Want met dit beleid jagen we mensen weg uit de zorg.
De kop in het zand. Er zijn wel duizenden vacatures die al jaren openstaan maar heeft niks met het loon te maken….
Hoe komt het volgens u dat de beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden niet eensgezind in actie komen om alleszins redelijke eisen af te dwingen?
Het blijft lachen, gieren, brullen met deze beroepsgroep. Wanneer zijn beroepsverenigingen en vakbonden eindelijk eens bereid om eensgezind, gezamenlijk op te trekken om alleszins redelijke eisen op te stellen en vervolgens af te dwingen? Deze beroepsgroep is daartoe gewoonweg niet toe in staat en wie betalen de rekening? Juist ja, ”de centraal staande” patienten, clienten, bewoners; mantelzorgers, (leerling) verpleegkundigen en verzorgenden. Het is al decennia zo. Een zwakke beroepsgroep die ook nog eens verdeeld is, is gewoon een speeltje in handen van machthebbers. Ze hebben het nog steeds niet door. Beschamend, beschamend en nog eens beschamend.
Helemaal mee eens, wat ben ik teleurgesteld in mevr. Helder geen haar beter dan haar voorganger. Vreemd vinden dat personeel de zorg verlaat, Van D66 hebben we niets te verwachten, de onderwijspartij heeft de buit al binnen.
VWS is blijkbaar niet in staat om rechtvaardig te functioneren onder VVD en D66 leiding. “Applaus is genoeg eer” en jarenlange en structurele onderhonorering verpleegkundigen en verzorgenden IG is geen beleidsitem in VWS kring! Wat een contrast met bijv. Onderwijs en Wetenschappen. Al weer een keuze om maatschappelijke onrust te bevorderen en beleid via de straat te laten ombuigen? Maar de Integrale Zorg Akkoorden (IZA) blijven nu hangen op het ontbreken van positieve randvoorwaarden. Geen vernieuwing, maar krimp in zorgaanbod zal gevolg zijn. En dat is precies wat Rutte IV nastreeft, of?
De minister is blijkbaar vergeten wat haar standpunt in haar vorige arbeidzame leven was. Of meende dat toen ook niet. De SER heeft duidelijk laten zien dat de OVA (deels) werkt (als de OVA tenminste1:1 wordt doorgegeven; dat gebeurd het beste bij de WLZ, maar niet bij ZVW of Wmo), maar dat het gat al die jaren in stand is gehouden. Dus, voor zover de OVA werkt, heeft het het gat van 6 to 9% niet dichtgeregeld. De minister praat ook over de sector aantrekkelijk houden voor medewerkers. Dat doe je dus niet als een je een onafhankelijk vastgesteld gat in beloning in stand houdt.
En Nota Bene: vorig jaar is bij de algemene beschouwingen een klein deeltje geleverd door de vorige minister: de afspraak daarbij was dat zou worden toegezien dat het extra geld in alle tarieven zou terecht komen (1.13% stijging over alle tarieven in Wmo, WLZ en Zvw). Ook van dat toezicht vanuit het ministerie merken we weinig; zo gaan zorgverzekeraars gewoon door met afslagen en gemeenten “vergeten” het voor het eerste jaar door te geven. Dat komt later wel is de redenering. Ondertussen heeft de sector en nieuwe Cao die mede op eerdere toezeggingen vanuit het rijk zijn gedaan en betalen de zorgaanbieders die nieuwe cao-loontabellen. Zij houden zich dus aan de afspraak. Zij wel!