De zorg moeten samenwerken om vijftig procent van de zorg buiten de muren van ziekenhuizen plaats te laten vinden. ‘En dat is mogelijk’, stelt Rick Cnossen van Intel tijdens het zorg-ict event WoHIT 2014.
Cnossen pleit voor klinieken zonder muren
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanCnossen pleit voor klinieken zonder muren
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Als geestelijk verzorger weet ik maar al te goed hoezeer holistische zorg steeds minder samengaat met ziekenhuiszorg; dat de mens meer is dan los van elkaar beschouwde fysieke en/of psychische aandoeningen wordt beleidsmatig al maar moeilijker vast te houden. Ik vind dit toekomstbeeld van Cnossen zo dubbelzinnig; Maatwerk leveren door sensoren en door digitaliteit beter voorspelbare en meer geïndividuliseerde technieken kan veel kosten besparen en leed doen voorkomen. Maar telkens doemt bij alle verfijning en verbetering weer het spookbeeld op dat niemand het geheel nog overziet en de hele mens. Het lijkt er op dat het allemaal kleine stapjes zijn waardoor uiteindelijk mens en robot in elkaar zullen gaan samenvloeien. Zeker, dat is ook een visie op holisme. Ik sleutel graag aan motorfietsen. Maar het is ook mijn beroepsideaal om van mijn hobby niet mijn werk te maken. Mensen zijn niet door ons gemaakt en zullen het ook niet worden tenzij hun menselijkheid zo wordt versleuteld dat zij volkomen beheersbaar is geworden. Op kortere termijn; versterking transmuraliteit is absoluut hét codewoord en met geweld moet de regelgeving daarbij worden aangepast. Waarbij je mag hopen dat daardoor ook de kwaliteit van de ziekenhuiszorg zal uitstromen naar de andere lijnen!
Weer een bodemloze put aangeboord, waar ICT weer miljoenen over de balk kan gooien. Heb toch, wanneer ik echt zorg nodig heb, liever een één op één , face to face gesprek met een professionel.
Meer met patiënten communiceren via mail, videogesprekken etc. zal zeker moeten. Patiënten vanuit huis afspraken kunnen laten maken of via carelink in de gaten houden. Probleem is echter dat de regelgeving hier nog niet klaar voor is en dit werk ook nog geen passende belong heeft in de DBC systematiek.
Software leveranciers van de ZIS systemen hebben het zo druk om alle wijzigingen van de NZa en DBC Onderhoud te verwerken dat ze aan dit soort zaken niet toe gaan komen.
Ja, en over 10 jaar kunnen we ook op de maan wonen. Dream on, hr. Cnossen, maar ’this is the real world, not the dream world’.
Prima idee waar dat kan, maar maak er niet weer zo´n eenheidswordt van waar alle zorgvrager voor moeten worden heropgevoed en gedwongen worden om dingen te doen die ze niet kunnen, zoals zelfredzamer worden om te participeren als middel om te bezuigen.
Waarom dan nu nog al die ziekenhuizen verbouwen tot luxe ziekenhuizen! Dit terwijl er geen geld is voor de zorg, maar dus wel voor hert over de balk gooien van maatschappelijk geld!