Dat is in het kort hoe een Waste Lab van Renewi EcoSmart werkt. Tijdens het Renewi Zorgevent lieten Dominique en Bas zien hoe zo’n lab annex workshop in zijn werk gaat in een ziekenhuis. Speciaal daarvoor zijn afvalzakken opgehaald bij Zorg in Oktober in Veldhoven (locatie Merefelt) en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Twee deelnemers kregen bescherming aan en mochten aan de slag. Object voor object wordt aan een analyse onderworpen en besproken met de groep. Zo worden al doende de recyclebare stromen uit het restafval gefilterd.
Verpakkingen
“Iets wordt al snel bij het restafval gegooid”, is de algemene conclusie. Een waarschuwing vooraf voor prikaccidenten is op z’n plaats, maar naalden worden gelukkig niet aangetroffen. Tussen het restafval worden veel latex handschoenen gevonden, die niet naar het plastic afval mogen. Wel zijn er veel onderdelen van medische verpakkingen, die van plastic en/of papier zijn gemaakt. Deze kunnen dus gescheiden worden in plastic en papier, waardoor er twee recyclebare stromen overblijven in plaats van alleen restafval. Plastic bakjes mogen als ze ‘schraapleeg’ zijn ook in de plasticstroom. Opvallend zijn de droogwasdoekjes tussen het afval op tafel. Die komen in verpakkingen van acht, maar vaak worden er maar twee gebruikt. De rest wordt weggegooid. De ziekenhuizen zouden leveranciers eigenlijk moeten vragen om kleinere verpakkingen. In dit geval zijn deze er ook, maar dit geldt voor veel producten waarbij er nog geen kleinere verpakkingen zijn. “Dat zullen we dan met alle ziekenhuizen samen moeten doen”, vinden de deelnemers aan dit Waste Lab.
Bewustzijn
Zo maakt de sessie veel discussie los. Het blijft een vraag of scheiden van afvalstromen tijdens het werk moet plaatsvinden, of misschien achteraf. Want hoeveel tijd en ruimte is daarvoor op een OK of een poli? In andere sectoren spelen ook specifieke vragen. Hoe motiveer je verslaafden om afval te scheiden?, vraagt een medewerker van het Leger des Heils zich af.
Duidelijk wordt dat zo’n 70 procent op de sorteertafel eigenlijk geen restafval is, terwijl dat de duurste afvalstroom is. Dat is niet duurzaam. Daarom is Renewi op een missie. Het waste-to-product-bedrijf wil zo veel mogelijk recyclen of hergebruiken en zo min mogelijk verbranden. Meer bewustzijn op de werkvloer kan daartoe bijdragen. Dat kan het omkeren van een afvalzak zomaar teweegbrengen.