Randstad publiceerde onlangs ‘De zes HR-trends van 2025’. Zes ontwikkelingen die in het komende jaar in vrijwel elke sector, branche en vakgebied spelen. Waar elders hoogwaardige tech en AI aan een opmars bezig zijn, blijft in de zorg de personeelsschaarste een issue.
Trend: strategische personeelsplanning
Volgens Saskia van Wieringen wordt strategische personeelsplanning in het nieuwe jaar cruciaal in de zorgsector. Werkgevers moeten volgens haar de zorgvraag nadrukkelijker als uitgangspunt nemen en er een doordachte personeelsstrategie op ontwikkelen.
“Kijk meer naar het aanbod van werk. Wie en wat hebben we nodig om continuïteit en kwaliteit te blijven bieden? Deze vraag krijgt in veel organisaties onvoldoende aandacht. Terwijl deze gegevens de basis vormen van gericht sturen. Organisaties die hier meer werk van maken, stellen zichzelf in staat bewuste, verstandige beslissingen te nemen over de mix van vast en flexibel personeel. Zo zorgen ze dat patiënten en cliënten consistente en hoogwaardige zorg ontvangen, ongeacht personeelssamenstelling en dagelijkse wisselingen.”
De ideale ‘opstelling in het veld’
Het gaat volgens Van Wieringen om het vinden van de ideale samenstelling. “Zeg maar ‘de opstelling in het veld’. Ideaal gezien moeten kritieke rollen die de continuïteit en kwaliteit waarborgen, worden ingevuld met vast personeel. Flexibele rollen kunnen worden beheerd met een mix van contracten en tijdelijke medewerkers”, meent Van Wieringen.
Trend: verbindend werkgeverschap
Een andere trend die Saskia van Wieringen voor 2025 ziet (ook in de zorg) is de behoefte aan verbindend werkgeverschap, dat samenwerking en een gevoel van saamhorigheid onder zorgprofessionals bevordert. Maar wat houdt dat in? “We zien in onderzoek dat zorgprofessionals aandacht, erkenning en waardering erg prettig vinden. Deze zaken zijn bepalend voor het aanblijven of vertrekken van deze professionals, die het fijn vinden als een teamleider ze ondersteunt en richting geeft.”
Het punt van Saskia: managers die in deze stijl leidinggeven, kunnen daarmee de werktevredenheid aanzienlijk verbeteren en de retentiegraad verhogen. “Zij moeten zich ook richten op de ontwikkeling van hun teamleden door kansen voor groei, coaching en professionele ontwikkeling te bieden.”
Trend: generatiemanagement
De vergrijzing doet zich in Nederland gelden, met name in de zorg. Enerzijds vergrijst de bevolking, wat leidt tot een verhoogde vraag naar zorgdiensten. Anderzijds nadert een aanzienlijk deel van het zorgpersoneel de pensioengerechtigde leeftijd. “Deze dubbele uitdaging vereist innovatieve strategieën om ervaren professionals te behouden en tegelijkertijd jong talent aan te trekken en op te leiden”, aldus Saskia van Wieringen. Haar advies aan zorginstellingen: zet ‘generatiemanagement’ hoog op de agenda. “Erken de unieke bijdragen en vereisten van elke generatie. Vind manieren om ze samenhangend in het personeelsbestand te integreren. Mijn advies: laat oudere medewerkers niet links liggen, maar betrek ze bij de ontwikkelingen in de organisatie en in de zorg. Laat ze meedenken, hun kennis en praktijkervaring zijn waardevol.”
Behoud organisatiekennis
Concreet? “Laat ervaren medewerkers mentor zijn, waarbij ze hun kennis kunnen doorgeven aan jongere collega’s. Dit helpt niet alleen bij de vaardigheidsoverdracht, maar zorgt er ook voor dat de organisatiekennis behouden blijft.” En voor de jongste generatie op de werkvloer, de Gen Z’ers? “Bied ze verschillende contractopties aan. Toon begrip voor hun behoefte aan een evenwichtige professionele en persoonlijke levensstijl: dat maakt je als werkgever aantrekkelijker voor jongere medewerkers. Creëer daarnaast een omgeving waarin ze een duidelijk pad voor carrièreontwikkeling zien.”
Kortom: door tegemoet te komen aan de behoeften van jong en oud kunnen zorgorganisaties een effectiever personeelsbeleid voeren. “Een beleid waarmee je als zorgorganisatie beter aan de huidige en toekomstige zorgvraag kunt voldoen.”
Neem voor meer informatie contact op met Saskia van Wieringen of lees de paper met alle hr-trends 2025