De rechter heeft in 2018 een streep gezet door resultaat gericht indiceren. Cliëntenorganisaties zijn kritisch en ook in de Tweede Kamer leven de nodige reserves. Desondanks weet minister Hugo de Jonge van geen wijken. Hij komt na de zomer met een wetsvoorstel om resultaatgericht inkopen te verankeren in de Wmo 2015.
Cliënten hebben bij resultaatgericht indiceren onvoldoende
Het nadeel van dit systeem is dat de gemeenten de zorginstellingen benadeelt, als de cliėnt meer zorg nodig heeft, verwacht dat wij gratis zorg moeten geven.
Ik zou graag een Pluspakket er naast willen hebben , als duidelijk te zien dat de cliënt meer zorg nodig hebben
Mijn ervaring is dat oudere mensen vaak onbewust instemmen met het door gemee te toegewezen uren hulp, zelf werk ik als huihoudelijke hulp voor een zorginstellng, ons wordt niks ge raagd je hebt het maar te doen in 1 tot 2 uurtjes, houden ze buiten beschouwing dat wij niet voor een schoonmaakbedrijf werken, maar voor een een zorginstelling, waarbij je ook persoonlijk aandacht wilt besteden aan de client, tevens heb je geoon langer werk als de client zelf thuis is
Zorgaanbieders de vrijheid geven hoe de in overleg met de cliënt gestelde doelen bereikt gaan worden, dat is een goede zaak. En zelfs gemeenten zouden die vrijheid moeten kunnen krijgen.
Maar dan moet de cliënt wel een beroepsmogelijkheid hebben als h/zij en de gemeente verschillen van mening of de gestelde doelen bereikt zijn. En die beroepsmogelijkheid, uiteraard bij een onafhankelijk orgaan dat de gemeente kan dwingen, die mis ik in de plannen van de minister.