De Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan kijkt bij het inplannen van medewerkers niet naar huidskleur, seksuele geaardheid of andere punten waarop gediscrimineerd kan worden. Dat laat woordvoerder Sharon Trémour van Cordaan weten. Aanleiding voor de uitspraak is een ingezonden brief in het Parool waarin de moeder van een uitzendkracht stelt dat huidskleur een selectiecriterium is bij Cordaan.
Haar zoon werd tweemaal door Cordaan
De Zorg bestaat nu eenmaal voor 90% uit donkere mensen.
Mijn bedrijf geeft al jaren advies en trainingen over diversiteit in alle soorten zorginstellingen. De casus zoals nu naar buiten gekomen is een van onze standaard casussen die zelden eenduidig wordt beantwoord. Nu het in de krant heeft gestaan doet iedereen ineens heel stoer, maar in de praktijk weten velen zich er geen raad mee. Sommigen ervaren het niet eens als dilemma: ‘als je oud en afhankelijk bent, mag je dan nog bepalen wie er aan je lijf zit of niet soms!’ horen we in trainingen. De regels van het spel lijken duidelijk maar de praktijk is weerbarstig, kijk naar Jos en zijn oma uit het jappenkamp. En wat te denken van demente patienten die elke dag tegen de verzorger zeggen: ‘ik wil niet door een zwarte gewassen worden’. De patient blijft dit zeggen, de verzorgende kan het niet blijven incasseren. Zoals de medewerker thuiszorg in haar reactie zegt: niemand durft erover te spreken, goed dat het naar buiten komt. En laten we het niet meteen de kop indrukken via de regels want na al die jaren beroepspraktijk klinkt me dat ongeloofwaardig in de oren. We zullen nog veel moeten leren en samenwerken voordat we goed worden in diversiteit.
Mijn oma heeft in een jappenkamp gezeten en woont nu in Nederland in een verzorgingstehuis. Ik kan u verzekeren dat geen Japanner aan haar lijf mag zitten. Hoe gaan we hier dan mee om?
Inderdaad met regelmaat meegemaakt dat de huidskleur, corpulenten, roodharig etc een rol spelen bij de client. Als iedere intercedent de Zorgvragers erop aanspreekt dat het om Zorg gaat en niet om verpleegkundige modellen in maten en kleur.
Wordt u geconfronteerd met discriminatie, maak er dan melding van en dan gaan wij voor u aan de slag: discriminatie@mdra.nl. Of kijk op http://www.mdra.nl.
Ik werk al jaren in de thuiszorg en dit voorval is geen incident. Het gebeurd bij iedere thuizorginstelling. Zelf heb ik in diverse regio’s gewerkt en er waren altijd clienten die medewerkers met een kleur weigerden, speciaal vrouwen. Wat moet je als organisatie doen? De client gaat dan naar een andere aanbieder, ben je weer een client kwijt; want alles speelt om geld. Niemand durft hierover te spreken, goed dat dit naar buiten is gekomen.