Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Huisartsen moeten meer patiënten behandelen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen mogen vanaf volgend jaar maximaal 174 op de duizend patiënten naar een ziekenhuis doorsturen. Hierdoor zal het aantal consulten voor de huisarts vermoedelijk toenemen.
Huisartsen moeten meer patiënten behandelen

Dit is overeenkomstig het kabinetsbeleid om

Registreren

27 REACTIES

  1. Klagen doen de huisartsen al jaren.Wat zijn het aantal gewerkte uren per jaar?
    Ik gun iedereen vacantie,in redelijkheid.Wat blijft er aan de strijkstok hangen van niet personele investeringen,aan bezit? 4-5 dagen in de week werken of minder.Ik word er moe van.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas woon ik niet in den Haag of omstreken maar mijn advies is aan elke medisch specialist om elke ambtenaar van WVC en zijn directe familieleden terug te verwijzen naar de huisarts ( ik ben te duur en hij/zij kan het ook)en elke ambtenaar en zijn directe familie die bij de huisarts op het spreekuur komt NIET te verwijzen naar een specialist en mede te delen dat helaas het quotum overschreden is. Dus nu alvast in kaart brengen wie ambtenaar is bij WVC of een familielid heeft dat daar werkt. Ik zou het met plezier doen. Protesten: naar Rutte want die heeft beloofd……
    Overigens vind ik de diagnostiek van huisartsen als ik het verhaal van Criet lees ver beneden de maat!

  4. Krullekopje Schippers, het meisje uit Coevorden tja dan weet je wel hoe laat het is. Turf, jenever en achterdocht zijn de ingrediënten waaruit mensen bestaan die uit die contreien komen. Het wicht zal het voor zichzelf en haar naasten natuurlijk goed hebben geregeld – Amerikaans model, als je poen hebt dan heb je eerste klas zorg en anders is het verrekken. Ons sociaal stelsel wordt door a-socialen om zeep geholpen. Spijkerhard zijn die lieden maar ja het volk heeft ze wel gekozen (bezint eer ge begint/ wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten. Kom in opstand tegen dit anti sociaal beleid.

  5. Waanzin en knulligheid ten top! Deze regering van boekhouders inschattend zou de volgende maatregel wel eens een beperking van het leven kunnen zijn. Mensen mogen niet ouder worden dan 80 jaar, zijn we van een hoop kosten af en het houdt de boekhouding overzichtelijk. Is dat wat we willen?

  6. In de nieuwe wet WCZ wordt helaas de autonomie van de arts niet gewaarborgd. Binnenkort bepaalt de zorgverzekeraar alles en we laten het gewoon gebeuren.En dan ook nog zeëen van tijd gaan steken in vragenlijsten(CQ index) zodat de verzekeraar de arts nog verder kan gaan afknijpen.Stop met al die kwaliteitsmetingen, die uitgevoerd moeten gaan worden door artsen die toch al te weinig tijd hebben.

  7. Nu al zitten mensen veel langer in de ziektewet dan nodig is omdat de huisarts ze maanden aan het lijntje houd, tel daarbij de wachttijden in de ziekenhuizen op en het resultaat is: nog veel meer kosten alleen vallen die binnen een ander potje. Geen probleem dus!!!!!!!!!!!!!

  8. Als dit de praktijk wordt betekent dit dat de huisarts zijn werk met een calculator moet gaan doen.En de patiënt waarschijnlijk dan meer medicatie zal krijgen om zijn klachten te stabiliseren in afwachting van zijn plek op de “wachtlijst” voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis als hij “te laat”komt.Dit heeft weinig meer te maken met adequate zorgverlening en is meer een boekhoudkundig kader bedacht door rekenmeesters op het ministerie van VWS die leunen op abstractie macrotheoretische modellen die de praktijk zouden moeten kunnen vereenvoudigen. Cijfers zijn nodig om te sturen maar mogen niet leidend en bepalend zijn als het gaat om recht op tijdige en adequate zorgverlening. Een nader onderzoek naar de kwaliteit van door verwijzingen en structurele knelpunten is nu wijsheid. Wellicht kunnen dan oplossingen gevonden worden die wel een toegevoegde waarde hebben in het geheel.

  9. Wat er blijkbaar ontbreekt is een onderzoek naar het waarom van de verhoging van de doorsturingen. Nu lijkt het er ook nog op dat de huisartsen niet capabel genoeg of zeker van hun zaak genoeg zijn om die patienten zelf te behandelen; dan moet je de opleiding verbeteren. Als streefquota kan ik ermee leven, als het een norm is waarop bij overtreding sanctie staat dan zie ik dat als een blijkt van onvermogen van de regering om aan haar verantwoordelijkheid t.a.v. de gezondheidszorg van de burgers te voldoen. Een onderzoekje naar hoeveel de kosten van de gezondheidszorg zijn gestegen door al die “kwaliteitsmetingen” zou wel eens heel onthullend kunnen zijn!

  10. Stel voor de mensen zelf een verzekering(niet verplicht) te laten sluiten-zelf heb ik gelukkig de huisarts niet nodig!
    Vorige keer dacht ik een ontsteking te hebben, maar kwam er niet tussen-moest maar naar een in de buurt van mijn postcode!Die kassa schijnt al te lopen, zonder er werkelijk iets voor te doen!
    Vandaar, ze komen vanzelf wel!
    Nu kost het mij meer dan 1500 euro’s-en wat loevert het mij op ??
    Juist ja ergernis!

  11. De gedachte stoelt op het idee dat een flink percentage van de naar de specialist doorgestuurde patiënten geen afwijkingen hebben die geen specialistische zorg vereisen.
    De koppeling aan de CQI is een zoethoudertje die een gemotiveerde keuze voor een specifieke behandelaar zou moeten bevorderen, maar het is zo dat huisarten toenemend in centra trekken en een afspraak met de huisarts van je keuze vaak erg moeilijk is.
    Het normeren van het percentage verwijzingen is geen oplossing. Als je vindt dat er beter moet worden doorverwezen dan moet de ontwikkeling van normen ( dwingende afspraken hoe specifieke klachten worden behandeld) ter hand genomen worden en niet alleen aan de beroepsgroep worden overgelaten.
    Alleen normering van het percentage van de verwijzingen geeft het risico dat diagnostiek en behandeling wordt vertraagd en patienten gezondheidsschade oplopen.
    Een dergelijke ontwikkeling zal leiden tot een claimcultuur zoals in de VS leiden en uiteindelijk tot een veel duurdere gezondheidszorg die met name berust op de in te calculeren verzekeringspremies.

  12. Patiënt heeft recht op en 2nd opinion dus het is op voorhand een onhoudbaar standpunt. Wat toch duidelijker is geworden: de minister bekent hiermee dat er ook geen marktwerking is vanuit het standpunt van individuele keuzevrijheid van de burger. W ie had toch zo’n afkeer van betuttelen? Schaf dan ook het stelsel af.

  13. Tot mijn grote verbazing las ik dit artikel, het moet toch niet gekker worden in Nederland. Is de volgende stap misschien dat patienten boven de gemiddelde leeftijd die in de statistieken wordt gehanteerd maar helemaal niet meer moeten worden doorverwezen?? Of gaat het nog verder, dat indien de patient meer kost dan de kilogramprijs van varkensvlees dat hij dan maar een spuitje moet krijgen.
    Wat een belachelijke gedachte. Ik dacht dat Nederland tot de beste gezondheidszorglanden behoorden, maar dat is wel een utopie van de beleidsmakers die ons dit maar wijs maken. Woon zelf over de grens maar dat maakt wel een heel verschil uit, vandaag bij de huisarts, morgen bij de specialist en overmorgen alle noodzakelijke onderzoeken. Dat is tenminste patientvriendelijk. En we mogen ook nog meer wvz premie gaan betalen, omdat dit linkse kabinet de loongrens heeft opgetrokken.

  14. Tot mijn grote verbazing las ik dit artikel, het moet toch niet gekker worden in Nederland. Is de volgende stap misschien dat patienten boven de gemiddelde leeftijd die in de statistieken wordt gehanteerd maar helemaal niet meer moeten worden doorverwezen?? Of gaat het nog verder, dat indien de patient meer kost dan de kilogramprijs van varkensvlees dat hij dan maar een spuitje moet krijgen.
    Wat een belachelijke gedachte. Ik dacht dat Nederland tot de beste gezondheidszorglanden behoorden, maar dat is wel een utopie van de beleidsmakers die ons dit maar wijs maken. Woon zelf over de grens maar dat maakt wel een heel verschil uit, vandaag bij de huisarts, morgen bij de specialist en overmorgen alle noodzakelijke onderzoeken. Dat is tenminste patientvriendelijk. En we mogen ook nog meer wvz premie gaan betalen, omdat dit linkse kabinet de loongrens heeft opgetrokken.

  15. Ze willen van de oude garde af.
    Ze doen niks meer en kosten alleen maar geld …dat is je dank.
    Nou bedankt regering jammer genoeg hebben teveel mensen op de verkeerde mensen gestemd en wij Nederlanders laten teveel over ons heen lopen. We doen niks meer we hebben de mentaliteit van ….. we kunnen er toch niks aan doen …. nee als je niks doen kan je er ook niks aan doen …… sorry moest het even kwijt.

  16. Huisartsen stuurden afgelopen jaar ook al minder in en dan krijg je de volgende situaties:
    1. Na 3 maanden rugpijn en diverse pijnstillers eindelijk WEL doorgestuurd en wat blijkt: uitgezaaid prostaatkanker in de ruggegraat
    2. Iemand last van zijn been; huisarts geeft aan dat het jicht is en stuurt ondanls verzoek niet door. Na enige tijd zelf initiatief genomen en wat blijkt een half verstopte ader in het been.
    Dat is wat dit kabinet wil?
    Inderdaad ambtenaren die de hele dag uit hun raam zitten te staren zonder te kijken wat er echt buiten gebeurd!

  17. Niet te geloven. Ook niet te geloven dat de NPCF het een goed streven vindt. Een arts moet kijken naar wat een patiënt nodig heeft en niet naar hoevel mensen hij al doorverwezen heeft naar het ziekenhuis. Weer een maatregel die duurder uitpakt op langere termijn. Doen de artsen het nu onverantwoord gemakkelijk?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.