Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Informatieuitwisseling wordt steeds groter gevaar

Richard Kamman
Ik weet niet hoe het er bij u in de meterkast uitziet, maar daar is al vaak op kleine schaal zichtbaar waar grote instellingen hun hoofd over buigen.
Richard Kamman
Richard Kamman

In toenemende mate vragen (en hebben)

Registreren

5 REACTIES

  1. Beste Richard,
    Ik denk net als jij dat ziekenhuizen en zorgprofessionals nog onvoldoende doordrongen zijn van wat de verregaande informatisering allemaal te weeg brengt.
    Zowel in negatieve zin, zoals jij aangeeft, maar zeer zeker ook in positieve zin!
    De waarde en reikwijdte van (goed en veilig) gekoppelde informatie wordt volgens mij nog onvoldoende ingezien.
    Alle voorbeelden die jij aandraagt hebben ook een positieve upside mits daar bewust en juist op wordt geacteerd. Dat vraagt inderdaad om meer proactiviteit en snel anticiperen, anders wordt ‘de zorg’ door ‘de boze buitenwereld’ geregeerd en is zij nauwelijks in staat zelf gefundeerde keuzen te maken en de regie te blijven voeren.
    Gestandaardiseerde en bewezen technieken en methodieken moeten uit de kast worden getrokken om om deze complexiteit de baas te blijven en zowel de goede als slechte kanten van (keten)informatisering te kunnen managen. Uiteraard moet daarbij niet ieder voor zich het wiel uitvinden, maar dient samengewerkt te worden. Niet alleen samenwerking tussen ziekenhuizen en tussen zorginstellingen/organisatie maar vooral ook tussen de nul, eerste en tweede lijn en tussen ziekenhuizen en zorgorganisaties! Naast de informatiseringsuitdagingen die dat oplevert, mogen de bestuurlijke en organisatorische consequenties niet verontachtzaamd worden.
    Zoals jij en anderen aangeven: een hoop werk aan de winkel. Laten we elkaar daarbij helpen!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben zeker eens met uw stelling maar ziekenhuizen vormen slechts de top van de ijsberg. Ziekenhuizen hebben doorgaans wel een ICT afdeling of verantwoordelijke. Ik maak mij zorgen over de ouderenzorg/GGZ en VVT in het algemeen. Een zeer versnipperd landschap en nu ook de gemeentes die ‘iets’ van ICT vinden. De cliënt en mantelzorger die het moeten regelen. Dit levert de komende jaren veel meer ellende op. Ik ben voorstander van goede voorbeelden ipv de nieuwe set generieke eisen vanuit de overheid/nictiz/actiz/etc. Daar kan doorgaan een zorginstelling niet veel mee en komen dan in het domein van de leveranciers uit. Ik wil wel meehelpen met het opstellen.

  4. We weten inmiddels al vele jaren welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van het produceren, (her)gebruiken en uitwisselen en delen van data. Helaas is men in de zorg erg goed in om iets niet te doen want ‘zo doen we dat niet’ wat doorgaans neerkomt op ‘we snappen het niet dus doen we het niet’.
    Het is ook niet nodig om alles met alles te verbinden, het is wel nodig om alle data die we produceren in systemen, met devices en door mensen (en die jaarlijks bijna verdubbeld, vooral ongestructureerde data) toegankelijk te houden en logisch bij elkaar.
    In de techniek zijn talloze oplossingen beschikbaar. Waar het aan ontbreekt is het gezamenlijk opzetten van een platform waar data veilig is met het vertrouwen dat er zorgvuldig en vertrouwd met de medische gegevens wordt omgegaan. Niet alleen in de kliniek maar ook voor research en waar de patiënt/cliënt bepaalt wat er mee gedaan wordt. Als we daar niet snel aan werken worden we door Apple, Google etc. links en rechts ingehaald naast alle PGD-systemen en gezondheid apps die we er ook nog eens bij krijgen.
    De instellingen in dit land zullen nu eindelijk eens met elkaar moeten gaan samenwerken en ook de overheid moet kleur moeten bekennen in plaats van toe te kijken, het ‘op de agenda te laten zetten’ en denken dat het goed komt. Kortom, wie pakt dit op? Deltaplan Medische Data!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.