De problemen die ontstaan vanuit de Wet zorg en dwang zijn een gevolg van collectief bestuurlijk falen van alle partijen in de zorg. Alle beloftes om de zorg te ontregelen ten spijt zorgt de Wzd voor veel meer regeldruk waarvan het de vraag is of het nuttig is. 'Het is beschamend voor alle beleidsmakers en bestuurders in en rond de zorg en politiek dat we dit teweeg hebben gebracht', zegt lrma Harmelink, bestuurder van Gelderse gehandicaptenzorgorganisatie Elver.
Alle beleidsmakers en bestuurders hebben meegewerkt
Zeer herkenbaar wat Irma aangeeft. Één kanttekening: in de loop van 2019 (en ook daarvoor) is vanuit het werkveld zeer indringend aangegeven dat de wet niet zou gaan werken. Het was de minister en de verzamelde patiëntenorganisaties die het doorgedrukt hebben. Ons motto was toen(en nu): de cliënten hebben recht op goede kwaliteit van zorg; de zorgaanbieders en zorgmedewerkers hebben recht op goede kwaliteit van wetgeving. De WZD voldoet daar niet aan!
De vervroegde wetsevaluatie onderstreept ons toenmalig gelijk. Daar hebben we nu helaas weinig aan. Maar het kan wel een les zijn voor de toekomstige wetsmaker die topdown naar de zorgwereld kijkt
Beste Irma,
Je slaat de spijker op zijn kop.
Met de WZD moeten terug naar af
En überhaupt naar meer vertrouwen in elkaar en vooral ook de zorgprofessionals in ons land.
Nederland is klein is omvang maar helaas omvangrijk in (gedetailleerde) wet- en regelgeving.
Waarnemingen mw. Harmelink gelden niet alleen Wzd. De in Nederland volstrekt doorgeslagen wet- en regelgeving op velerlei vlak staat praktische en menselijk betrokken uitvoering van heel veel zorgverlening in toenemende mate in de weg.