Partijen in de zorg onderschatten de kracht van het groeiende aantal burgerinitiatieven voor zorg en ondersteuning. Dat bleek uit het werkbezoek van koningin Máxima aan de dialoogbijeenkomst over de brug tussen formele en informele zorg in Dorpshuis Austerlitz op 23 mei. “Hoe meer vergrijzing, hoe meer vitale ouderen die hulpbehoevende ouderen kunnen ondersteunen.”
Beleidsmakers hebben jarenlang de zelfredzaamheid van
Dat denk ik wel. Zelf- en samenredzaamheid was voor bestuurders van een aantal zorgorganisaties een van de belangrijke redenen om Quli op te richten.
Met Quli bieden we al een aantal jaren ondersteuning in de driehoek. Dit vonden zij er van in drie korte films:
Cliënten: https://lnkd.in/dHT7RKj.
Naasten: https://lnkd.in/eb7QsCKm
Professionals: https://lnkd.in/dNvUaKE
En deze korte film met een fictieve case ‘Wies’ geeft een overzicht van mogelijkheden: https://lnkd.in/ggH9grd
Onze drive is:
1. Mensen – cliënten en naasten – willen niet dat hun leven wordt overgenomen. Of dat ze (verder) de zorg in worden gezogen.
2. Mensen willen gelijkwaardig zijn. Zij vragen zorg te participeren in hun leven.
3. Steeds meer mensen hebben ondersteuning nodig. Bouw geen muur om ‘de zorg’ maar een langere tafel. In deze gedigitaliseerde maatschappij is toegankelijke digitale ondersteuning nodig in de driehoek. Daarmee ‘lichte’ zorgvragen anders benaderen dan ‘zware’ zorgvragen.
Doordat we aan het MedMij Afsprakenstelsel voldoen en andere vormen van content, integratie en communicatie bieden, beperkt de professionele hoekpunt zich niet tot één organisatie, zorgdomein en zelfs niet tot ‘de zorg’.
#burgerplatform #inclusie #regie