Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jan Kremer: ‘Aan Kader Passende Zorg kunnen we elkaar houden’

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Het Kader Passende Zorg is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. In opdracht van VWS schreef Zorginstituut Nederland op wat passende zorg betekent, maar ook wie wat moet doen om tot passende zorg te komen. ‘We hebben hiermee een duidelijk, normatief kader van de overheid dat niet vrijblijvend is’, zegt speciaal gezant passende zorg Jan Kremer, die het schrijfteam leidde.
krachtige basiszorg
Gajus / stock.adobe.com

De Nederlandse zorg is van hoge

Registreren

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Dit is een belangrijk kader en somt goed op wat de opdracht is aan VWS en aan de veldpartijen. Het zou uiterst belangrijk zijn als alle partijen de urgentie, de visie en de gekozen strategie delen en van daaruit over de eigen schaduw heen springen en komen tot nieuwe vormen van samenwerking. Ik hoop oprecht dat het gaat lukken, want anders worden de problemen in de zorg schier onoplosbaar en zijn maatregelen nodig die niemand wil (pakketverkleining, premie hoger, hogere eigen risico cq eigen bijdragen, enz.).
    Bij het het Zorginstituut (zorginhoud en personele en financiële schaarste) en misschien ook bij VWS (personele en financieel schaarste) en beperkt bij zorgverzekeraars (financieel schaarste), maar nog lang niet bij de professionals zie ik deze gedeelde urgentie, visie en strategie en dat stemt mij althans nu nog somber.

    Ik begrijp, Jan, dat je dit een normatief kader noemt. Maar toch een paar opmerkingen.
    Een normatief kader is niet meer vrijblijvend. VWS en veldpartijen zijn dus gehouden om zich eraan te houden. De vraag is waar ze zich nu aan moeten houden? Aan procesafspraken om te komen tot ‘Passende Zorg’ of aan resultaatafspraken alleen nog maar ‘Passende Zorg’ te verlenen/financieren.
    Voor beide zou dan gelden dat er dan ook gevolgen zijn als een partij zich er niet aan houdt. Het is immers niet meer vrijblijvend. Maar wie bepaalt dat en hoe stelt die toetsende partij dan vast dat niet voldaan wordt, en wat zijn dan de consequenties?
    Wie bepaalt of VWS zijn afspraken wel nakomt?
    Wie bepaalt of een beroepsgroep zijn afspraken wel nakomt?
    Wie bepaalt of een zorgverzekeraar zijn beoogde rol wel wil spelen?

    Steeds wordt benadrukt dat belangengroepen over hun eigenbelang moeten uitstijgen vanuit het hogere doel. Maar wie compenseert het optreden van nadelige gevolgen, cq wie incentiveert gewenst beleid? Is het bij VWS en verzekeraars echt serieus of wordt het probleem via ‘Passende Zorg’ door hen over de schutting van de professionals gegooid?

    Is dit ‘Normenkader Passende Zorg’ nu een ‘veldnorm’? In dat geval kan de IGJ zorgaanbieders erop toetsen, en de NZa zorgverzekeraars (en de Rekenkamer cq Zorginstituut het Ministerie van VWS??). Maar dan moet het Normenkader wel specifieker en toepasbaarder worden geformuleerd.

    Alles overziende is dit ‘Normenkader Passende Zorg’ nog steeds een inspanningsverplichting, ook al wordt het een normenkader genoemd. Het is nu nog zeker geen resultaatverplichting, met benoemde resultaatnormen, wijze van toezicht en consequenties bij non-compliance.

    Ik zeg niet dat ik beter weet hoe het dan wel moet, maar ik denk graag mee.
    Sterkte!!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.