Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jan Vesseur: ‘Ik mis openheid in de zorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Jan Vesseur, oud-hoofdinspecteur patiëntveiligheid, verwacht meer openheid over hoe ziekenhuizen en dokters presteren met kankerbehandelingen. Dat zegt hij in een interview met Zorgvisie.
oud-hoofdinspecteur Jan Vesseur
Oud-hoofdinspecteur Jan Vesseur: 'Patiënten zijn graag bereid verder te reizen als de zorg elders beter is'

Jan Vesseur, oud-hoofdinspecteur patiëntveiligheid, brak

Registreren

1 REACTIE

  1. Het pleidooi van Jan Vesseur, oud-hoofdinspecteur Patiëntveiligheid van de IGJ, destijds IGZ, voor meer openheid van ziekenhuizen over hoe zij presteren met kankerbehandelingen, sluit aan bij de wens van de NFK voor meer inzicht in kwaliteit van kankerzorg.

    Het IKNL beschikt met de Nederlandse Kanker Registratie (NKR) als enige oncologische ziekteregistratie in Nederland over gegevens van alle kankerpatiënten. Het bevat gegevens over o.a. diagnose, behandeling, complicaties en overleving. De NKR is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek in de oncologische zorg. Zo kan de zorg voor kankerpatiënten worden ondersteund en verbeterd. Vergelijkende data tussen ziekenhuizen (spiegelinformatie) kan ook uit de NKR worden gehaald. IKNL ondersteunt ziekenhuizen graag als zij deze data openbaar willen maken om zo transparanter over de oncologische zorg te zijn.

    Op http://www.cijfersoverkanker.nl zijn deze landelijke gegevens voor iedereen toegankelijk. De verschillen tussen ziekenhuizen zijn hierin niet te zien. IKNL geeft ziekenhuizen zelf deze spiegelinformatie wel terug. Het is aan de ziekenhuizen om vergelijkende data op ziekenhuisniveau openbaar te maken.

    Een aantal regionale samenwerkingsverbanden delen deze gegevens met elkaar en evalueren gezamenlijk hun zorg en uitkomsten. Zij kunnen op basis daarvan besluiten tot verdergaande samenwerking en gezamenlijke kwaliteitsinitiatieven. Dit gebeurt in toenemende mate, en in toenemend onderling vertrouwen.

    Ziekenhuizen bieden ook steeds vaker de gegevens over aantallen patiënten per diagnose openbaar op hun website of op vergelijkingswebsites, zoals de ziekenhuiswijzers van NFK. Dit zijn best practices die IKNL ondersteunt. Aanvullende informatie over behandelingen, complicaties en overleving heeft context en uitleg nodig. Ziekenhuizen zijn door verschillende patiëntpopulaties niet gemakkelijk te vergelijken. IKNL ondersteunt ziekenhuizen graag om NKR data op een betekenisvolle manier openbaar te maken voor meer openheid in de oncologische zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.