Jonge vrouwelijke huisartsen schrijven vaker medicijnen en behandelingen voor volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dan hun oudere mannelijke collega's. De kans is daarmee groter dat patiënten betere en goedkopere medicijnen krijgen voorgeschreven.
Dat blijkt uit onderzoek van het
In een huwelijk laten de vrouwen het ook nooit afweten!?
Altijd zeer volgzaam?
richtlijnen zijn erom niet nagevolgd te worden!
Bij financiele nood?
Teveel uitwijkmogelijkheden-kijken hoe de hazen lopen!
Verander-angstigen is typisch een veelgehoorde opmerking van een consultant zonder ervaring als praktiserend arts. in de loop der jaren zal deze beginnende vrouwelijke huisartsenpopulatie ook veranderen omdat richtlijnen simpelweg de veranderingen in de praktijk niet kunnen bijbenen. Ergo, de bewering van NHG zal blijven voortbestaan omdat er telkens onzekere beginners zijn die zich uitstekend kunnen vasthouden aan deze (dynamische) richtlijnen. Goed dat ze er zijn en heel goed dat er ook geneeskunst bestaat!
Zo werkt dat hier niet is helaas een veelgehoorde standaard afwijzing in alle branches door verander-angstigen. Maar het kan wel, wordt hier bewezen en vast niet vanwege een standaardpopulatie of met meer ‘adverse effects’.
@branchegenoot: zijn richtlijnen dan niet op basis van ervaring opgesteld?
@Rutger: met de toevoeging “indien, dan alleen …”
Eens met Dick. Richtlijnen zijn immers een nagenoeg virtuele abstractie van kwaliteit, houden geen rekening met de specifieke situatie van de client/patient en zeggen bitter weinig tot niets over de ervaring van de client/patient.
Tenslotte, de beste definitie van kwaliteit luidt nog steeds: “gemotiveerd afwijken van de norm”!
Belangrijker dan de vraag of de medicijnen van het lijstje worden voorgeschreven, is de vraag wie de meest ‘gezonde’ patiënten heeft.
bij deze zitten de richtlijnen, en daarbij weinig ervaring, het meest vers erin