Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Jos de Blok: ‘Zorginstituut slaat plank mis met passende wijkverpleging’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Als wijkverpleegkundigen taken gaan overdragen aan helpenden, zoals het Zorginstituut adviseert, zal dat niet het capaciteitsprobleem in de wijkverpleging oplossen. Buurtzorg-directeur Jos de Blok verwacht juist dat het zorgvolume zal stijgen, het werkplezier van wijkverpleegkundigen drastisch zal dalen en patiënten weer veel verschillende zorgverleners over de vloer krijgen. “De helft van de wijkverpleegkundigen zal de zorg verlaten, net zoals in de jaren negentig.”
Jos de Blok Buurtzorg
Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland

Het Zorginstituut wil maximaal inzetten op

Registreren

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Welke (cliënt)behoefte wordt hiermee gediend? En welke waardevolle zaken kun je hiermee verliezen? Het Zorginstituut heeft haar missie en doelgroepen niet scherp. Het gaat erom goede zorg in de toekomst passend en betaalbaar te houden.
    In een situatie dus waar NL moet investeren in participatie en sociale innovatie werken die hardnekkige bureaucratische beheersreflex en fragmentatie van zorg(taken) rondom één cliënt tegengesteld en kostenverhogend.
    Buurtinitiatieven laten zien hoe het beter kan. Of het nou om buurtzorg, buurtdokters, buurthuizen of buurthubs gaat: Op plekken in de buurt waar behoeftesturing, eigenaarschap en verbinding het uitgangspunt zijn, neemt de ervaren kwaliteit van leven toe.
    @Overheid en aanverwante instituten: neem deze zaken als uitgangspunt voor de broodnodige innovatie en leer faciliteren.

  3. Wat zou een jaar opschorten van het werk van het Zorginstituut in dit geval opleveren als het gaat om kwaliteit, beschikbaarheid, werkplezier en beroepseer van de wijkzorg, vroeg ik me af?

    De integrale opbrengsten van een jaar pauze van het Zorginstituut zou ik graag gebruikt willen zien om buurtzorg en buurtdokters verder te inspireren tot versnelling van passende schaalgrootte in een dekkend netwerk van zorg in wijken en buurten in Nederland!

    Puck Bulthuis

  4. Helemaal eens met Jos de Blok! Je moet je altijd afvragen waarom ga je werkprocessen veranderen. Als je alleen naar het doel (financieel gedreven) kijkt en daar werkprocessen op aan gaat passen, sla je de plank compleet mis. Volgens mij kan dat niet alleen het doel zijn, er zijn ook nog mensen (zorgpersoneel en cliënten) bij betrokken. En die hebben we beiden nodig om (goede) zorg te kunnen verlenen….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.